Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pyszną golonkę. Jak zrobić miękką i soczystą golonkę? GOLONKA PIECZONA PRZEPIS

Agnieszka Jedlińska
Agnieszka Jedlińska
Przepis na pyszną golonkę. Jak zrobić miękką golonkę? GOLONKA PIECZONA PRZEPIS
Przepis na pyszną golonkę. Jak zrobić miękką golonkę? GOLONKA PIECZONA PRZEPIS
Przepis na pyszną golonkę. Jak zrobić miękką golonkę? GOLONKA PRZEPIS Golonka to ten rodzaj mięsa, które wiele osób przyprawia o ból głowy. Utożsamiana z wysoką kalorycznością i dużą zawartością tłuszczu trafia na listy zakazanych produktów jako coś niezwykle niezdrowego. Tymczasem kaloryczność tej części mięsa w ogromnej części zależy od sposobu jego przygotowania. I tego ile jej zjemy na jeden posiłek. Bo w rzeczywistości mięso golonki jest wyjątkowo delikatne i smaczne. I od czasu do czasu można sobie na nie pozwolić. Zwłaszcza, że w dietetyce obowiązuje zasada, że jedzenie ma być urozmaicone. Na dodatek golonka to skarbnica kolagenu, który wpływa na nasze stawy i wygląd skóry, włosów, paznokci. Bez niego mamy kruche kości i naczynia krwionośne. Szefowa kuchni, Ewelina Nowakowska poleca więc golonkę w autorskiej wersji, którą po ugotowaniu pieczemy w piekarniku. Danie trafiło do restauracyjnej karty.

Przepis na pieczoną golonkę z kapustą. Składniki

Golonka

  • 2 litry wody
  • 10 liści laurowych
  • 7 ziaren czarnego pieprzu
  • łyżka słodkiej papryki
  • 2-3 łyżki soli
  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka kminku
  • 1 marchewka
  • 3 cebule
  • główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szklanka mąki
  • 1 kg ziemniaków

Przepis na pyszną golonkę z zasmażaną kapustą. Przygotowanie
Golonkę przed przyrządzeniem opalamy nad ogniem oraz oczyszczamy. Aby golonce dodać kruchości, peklujemy ją w solance z liściem laurowym, zielem angielskim oraz ząbkami świeżego czosnku (główka). Solankę przygotowujemy z łyżki soli na 2 litry wody, 5 liści laurowych, 7 ziaren ziela angielskiego i łyżki stołowej papryki czerwonej słodkiej. Tak zapeklowane mięso po 12 godz. gotujemy. Do garnka nalewamy wody do przykrycia golonek. Dodajemy sól (ok. 2-3 łyżki), świeży czosnek, ziele angielskie, liść laurowy. Golonkę gotujemy ok. 2 godz do uzyskania miękkości mięsa.

Następnie wyciągamy je z wody i macerujemy papryką słodką wymieszaną z olejem i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Dzięki temu golonka nabierze rumianego koloru i chrupiącej skórki. Zamiast tego można także golonki umieścić w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni) na 10 min.

Kapustę drobno siekamy i płuczemy jeden raz pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do garnka i zalewamy wodą lekko ponad ilość kapusty. Ważne, aby nie przykrywać garnka pokrywką, ponieważ zrobi się ona sina. Do kapusty dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy (każde po ok. 5 sztuk), 1 łyżeczkę kminku, 1 startą marchewkę na dużych oczkach, sól oraz pieprz do smaku. Całość gotujemy do momentu, kiedy kapusta będzie miękka. W tym czasie na patelni smażymy 3 drobno pokrojone cebule na smalcu do uzyskania intensywnie złotego koloru. Po jej usmażeniu dodajemy do niej 1 szklankę mąki intensywnie mieszając do momentu połączenia składników. Zawartość patelni, czyli zasmażkę dodajemy do już ugotowanej kapusty, intensywnie mieszając, aby rozprowadzić zasmażkę po całym garnku. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru.

Ziemniaki gotujemy w całości. Po ich ugotowaniu chwilę studzimy, następnie kroimy na ćwiartki i wykładamy na blachę, którą umieścimy w dobrze rozgrzanym piekarniku (180 stopni) na ok. 10 min. Wyciągamy je wtedy, kiedy z wierzchu zrobią się złote i chrupiące. Ziemniaki można posypać ulubioną przyprawą, np. papryką słodką czy ziołami prowansalskimi wedle własnego smaku.
Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany