Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na pieróg obfitości

(lb)
sfera pr/msm mońki
Ciekawym pomysłem na obiad będzie pieróg obfitości nadziewany warzywami i serem żółtym. Wybierzmy ser twardy i dojrzały, który nie tylko nie zmieni swojego smaku i zapachu, ale też będzie się dobrze topił i ciągał.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 80 g masła
  • 30 g drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mleka
  • cukier i sól.

Składniki na farsz:

  • 500 g fileta z indyka
  • 1 średnia cebula
  • 3 kolorowe papryki
  • 2 pomidory
  • 300 g sera żółtego podlaskiego w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Drożdże rozkruszyć z cukrem, odrobiną mąki i mlekiem. Margarynę posiekać z resztą mąki, dodać sól, jajka, żółtka, śmietanę
i wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Indyka i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojony czosnek, paprykę i pomidory. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, chwilę poddusić. Farsz przestudzić i wymieszać z żółtym serem. Z ciasta uformować 2 duże krążki, położyć na natłuszczoną blaszkę do pieczenia i nałożyć farsz. Uformować pierogi, dokładnie sklejając brzegi i posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w temperaturze 180 st. C do uzyskania złotego koloru. Podawać z ulubionym sosem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany