Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na paprykę faszerowaną kaszą

(opr. mr)
mat. prom.
Składniki:
  • papryka podłużna 8 szt.
  • cebula 1 szt.
  • morele 100 g
  • łopatka wieprzowa mielona 300 g
  • kasza jęczmienna mazurska 200 g
  • oscypek 100 g
  • pomidory 1 kg
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • cebula dymka 1 pęczek
  • cząber świeży
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy nabierze złotego koloru, wsypać kaszę jęczmienną i zalać szklanką wody. Całość gotować do momentu, aż kasza delikatnie zmięknie. Podgotowaną kaszę zmieszać w misce z mielonym mięsem, doprawić gałką muszkatołową, dwiema szczyptami cynamonu, solą i pieprzem. Dodać również pokrojone w większe kawałki morele suszone. Farsz można wzbogacić także posiekaną natką pietruszki.
We wcześniej umytych paprykach wyciąć otwory i usunąć gniazda nasienne. Tak przygotowane paprykowe łódki dokładnie wypełnić farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Przygotować sos: zmiksować pomidory, dodać dwie łyżki koncentratu pomidorowego, pokrojone w ćwiartki morele (ok. 10 szt.), posiekany cząber i szczypior. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do przygotowanego sosu można dodać szypułki z pomidorów – nadadzą potrawie jeszcze większego aromatu. Papryki w naczyniu zalać sosem, a na wierzchu ułożyć pokrojony w plasterki ser. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni na około 30-40 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany