Przepis na makowiec z puszki. Najprostszy makowiec świąteczny, przepis na makowiec na Boże Narodzenie 2020. Ale pycha 23.12.20

Lila Sayed
Lila Sayed
Prosty makowiec z puszki PRZEPIS. Makowiec na święta - prosty przepis Wikipedia/Bartosz Senderek
Przepis na makowiec z puszki maku. Najprostszy świąteczny makowiec, przepis na makowiec na Boże Narodzenie. Łatwy przepis na makowiec z puszki maku. Domowy makowiec to jedno z najbardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia ciast. Jest wprawdzie dość pracochłonny w przygotowaniu, ale dostępność gotowej masy makowej, znacznie ułatwia wypiek.

Prosty makowiec z puszki PRZEPIS. Makowiec na święta

Przepis na domowy makowiec

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • zapach waniliowy - kilka kropli

Masa makowa (ale można użyć gotowej):

  • 1 kg maku (albo puszka maku)
  • 4 białka
  • 600 g cukru
  • 120 g margaryny
  • aromat migdałowy
  • 2-3 łyżki miodu
  • skórka pomarańczowa (wedle uznania)
  • 100 g rodzynek
    • 1-2 białka z jaj

Przygotowanie ciasta:
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. W ciepłym rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej:

Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

Prosty makowiec PRZEPIS. Makowiec na święta

MAKOWIEC:

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli makowiec. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową. Smarujemy ją rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodziła od ciasta. Zawijamy ciasto z makiem w rulon i układamy w wysmarowanej wcześniej formie. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę wyrosło. Po upływie 30-60 minut wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 st. C. Pieczemy godzinę.

Na miękko czy na twardo? Który sposób gotowania jaj jest lepszy?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie