Przepis na makowiec z puszki. Najprostszy makowiec świąteczny, przepis na makowiec na Boże Narodzenie 2020. Ale pycha 23.12.20

Lila Sayed
Lila Sayed
Prosty makowiec z puszki PRZEPIS. Makowiec na święta - prosty przepis
Prosty makowiec z puszki PRZEPIS. Makowiec na święta - prosty przepis Wikipedia/Bartosz Senderek
Przepis na makowiec z puszki maku. Najprostszy świąteczny makowiec, przepis na makowiec na Boże Narodzenie. Łatwy przepis na makowiec z puszki maku. Domowy makowiec to jedno z najbardziej kojarzących się ze świętami Bożego Narodzenia ciast. Jest wprawdzie dość pracochłonny w przygotowaniu, ale dostępność gotowej masy makowej, znacznie ułatwia wypiek.

Prosty makowiec z puszki PRZEPIS. Makowiec na święta

Przepis na domowy makowiec

Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 250 g margaryny
  • 10 dkg drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • zapach waniliowy - kilka kropli

Masa makowa (ale można użyć gotowej):

  • 1 kg maku (albo puszka maku)
  • 4 białka
  • 600 g cukru
  • 120 g margaryny
  • aromat migdałowy
  • 2-3 łyżki miodu
  • skórka pomarańczowa (wedle uznania)
  • 100 g rodzynek
    • 1-2 białka z jaj

Przygotowanie ciasta:
Mleko podgrzewamy, ale nie gotujemy. W ciepłym rozpuszczamy drożdże z 1-2 łyżeczkami cukru. Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuszczamy paczkę margaryny i zostawiamy do ostygnięcia.
Zółtka ubijamy z cukrem. Do miski lub większego garnka wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka z cukrem, przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże, sól i zapach waniliowy. Wyrabiamy ciasto drożdżowe ręcznie tak długo, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto zacznie odchodzić od ręki.Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przygotowanie masy makowej:

Masło roztopić i ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać masę makową, posiekane orzechy, mielone migdały i likier. Całość wymieszać. Wlać roztopione masło. Ponownie zamieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową.

Prosty makowiec PRZEPIS. Makowiec na święta

MAKOWIEC:

Na stolnicę wysypaną mąką wykładamy dużą garść ciasta drożdżowego. Ciasto rozwałkowujemy cienko na szerokość blaszki, w której będziemy piekli makowiec. Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę makową. Smarujemy ją rozbitym białkiem, żeby po upieczeniu nie odchodziła od ciasta. Zawijamy ciasto z makiem w rulon i układamy w wysmarowanej wcześniej formie. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce żeby jeszcze trochę wyrosło. Po upływie 30-60 minut wkładamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 st. C. Pieczemy godzinę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie