Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na makaron z drobiem i szparagami

(mr)
mat. prasowe
Przepis Justyny Pląskowskiej, eksperta z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarnej. Czas przygotowania: 30 – 40 minut

SALETA ADAMEK GDZIE TRANSMISJA LIVE STREAM

JAK GOTOWAĆ SZPARAGI? ILE GOTOWAĆ SZPARAGI?

Składniki (porcja dla jednej osoby):

  • 0,07 kg makaronu penne
  • 4 szparagi
  • 0,07 kg filetu z kurczaka
  • 0,08 l śmietany 18 proc., słodkiej
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • jedna cebula szalotka
  • parmezan 0,03 kg
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki), odciąć końcówki i pokroić na ukos. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek rozgnieść bokiem noża i posiekać. Na gotującą się i osoloną wodę wrzucić makaron, ugotować al dente. Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki. Mięso drobiowe oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią czosnek, szalotkę i pomidorki, zeszklić. Następnie dodać pokrojone szparagi. Po minucie wrzucić mięso drobiowe i dokładnie mieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy wszystkie składniki będą gotowe, podlać je słodką śmietaną i poczekać, aż sos delikatnie zgęstnieje. Na koniec wrzucić makaron, dokładnie wymieszać. Podawać ze świeżym tymiankiem oraz tartym parmezanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany