Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na lasagne. Danie włoskie czy greckie? Lasagne od starożytności do kota Garfielda

(lb)
Dziś lasagne jest kojarzona z Włochami, ale niektóre historyczne zapisy wskazują na jej grecki rodowód. Pierwsze wzmianki o potrawie miały się pojawiać już w starożytności. Pierwotna wersja tego dania, zwana „lagane”, podbiła podniebienia wybitnych pisarzy tamtego okresu – Cycerona i Horacego. Ten ostatni szczególnie upodobał sobie szerokie płaty makaronu przygotowane z cieciorką i porem. Najstarszy znany przepis na lasagne pochodzi z XIV wieku – sugeruje, by ugotowane połacie pasty posypać przyprawami i serem.

Przez tysiące lat makaronowy przekładaniec był modyfikowany. Przetrwały dwie najbardziej klasyczne włoskie wersje: bolońska i neapolitańska. Różni je przede wszystkim sos. W bolońskim najważniejsze jest mielone mięso, któremu towarzyszą pomidory i włoszczyzna, zaś zioła schodzą na dalszy plan. Mieszkańcy biedniejszego południa Włoch rzadziej jadali mięso, a sos pomidorowy wzbogacali czosnkiem, tymiankiem, oregano i bazylią.
Pod różnymi szerokościami geograficznymi makaronowa zapiekanka doczekała się wielu wersji. Obecnie ogromną popularnością cieszy się w Stanach Zjednoczonych. Jej ambasadorem stał się leniwy kot Garfield, bohater komiksów, kreskówek, filmów fabularnych, którego życiowym celem jest pochłanianie jak największej ilości lasagne.
Przygotowanie tego dania nie jest trudne. Należy jednak pamiętać, że jeśli wolimy delikatniejszy smak, to powinniśmy wrzucić płaty na 2 – 3 minuty do gotującej się wody, aby je zmiękczyć. Ci, którzy chcą oszczędzić trochę czasu i pominąć gotowanie makaronu, powinni pamiętać o nakładaniu większej ilości gorącego sosu na suche płaty. Natomiast starty ser dobrze jest dodać dopiero w ostatnich 10 minutach pieczenia – uniknie się jego wysuszenia i spalenia.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
  • opakowanie Fix Lasagne Knorr
  • 6 płatów makaronu lasagne
  • 150 g śmietany 18%
  • 400 g pomidorów pelati w puszce
  • 50 g startego sera
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:

podsmaż mięso mielone na oleju. Dodaj pomidory z puszki, a następnie Fix Lasagne Knorr. Układaj w formie do zapiekanek na przemian sos i makaron lasagne. Rozpocznij i zakończ na sosie. Na wierzchu rozsmaruj śmietanę i posyp serem, całość dokładnie przykryj folią aluminiową. Piecz w nagrzanym piekarniku w 200 st. C przez 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser się zapiekł.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany