Składniki (dla 4 osób):
- 600 g kurczaka (podudzie)
- 800 g młodej marchewki
- 3 łyżki miodu
- 8 gałązek świeżego tymianku
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Marynata do kurczaka:
- 100 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1/2 pęczka świeżego kopru
- 1/2 pęczka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Pure ziemniaczane:
- 500 g ziemniaków
- 40 g masła
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty mieszamy
razem i wkładamy do niej podudzia z kurczaka. Kurczaka marynujemy
min. 2 godz., a max. 12 godz. (im dłużej marynujemy mięso, tym
będzie bardziej kruche). Podudzia wraz z marynatą przekładamy do
naczynia żaroodpornego (lub blachy wyłożonej pergaminem) i pieczemy
w nagrzanym piekarniku 190 stopni, przez 45 min.
Następnie obieramy marchew, obcinamy nać pozostawiając ok. 2 cm.
Myjemy i osuszamy. W misce mieszamy olej z miodem i przyprawami.
Dokładnie obtaczamy w nich marchew następnie wykładamy na blaszkę
do pieczenia. Pieczemy w temp. 190 stopni ok. 35-40 min. Opcjonalnie,
pod koniec pieczenia możemy dołożyć borówki lub jagody. Następnie
obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wodę
odlewamy, dodajemy masło i pozostałą marynatę od kurczaka. Wszystko
dokładnie ubijamy.
Prezentacja
Marchew i puree układamy na talerzu, a następnie pieczone podudzia.
Dekorujemy świeżym tymiankiem.
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?