W zasadzie - uwzględniając proporcje - przepis powinien się nazywać "Cebula z jajkami", ale przez lata tak przyzwyczaiłem się do "Jajek z cebulą", że nie zamierzam się na stare lata przestawiać. :) Przepis jest tak prosty, że aż banalny, ale efekt - całkiem, całkiem...
Do wykonania jajek z cebulą potrzebujemy - uwaga - jajek i cebuli. :) Danie nie ma jednak nic wspólnego z jajecznicą. Zaczynamy od pokrojenia 4-5 średnich cebul w piórka. Cebulę krótko podsmażamy na maśle (nie może się zrumienić) i zalewamy niewielką ilością wody. Teraz trzeba przykryć patelnię i... uzbroić się w cierpliwość. Bo zawartość patelni należy dusić na niewielkim ogniu, mieszając i podlewając wodą, którą cebula ma "pić", przez 30-45 minut! Dusimy do momentu, aż cebula stanie się idealnie miękka - przy gryzieniu nie może stawiać żadnego oporu zębom, krótko mówiąc - musi rozpływać się w ustach. :)
Gdy wreszcie doczekamy się tego momentu, doprawiamy pieprzem, solą i wbijamy 2, góra 3 jajka. Kiedy się zetną, danie jest gotowe do jedzenia. Kto nie próbował, będzie zaskoczony smakiem tak podanej cebuli, która nie jest ostra, a... bardzo słodka i delikatna.
Podajemy z białym pieczywem. Smacznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Fitkau-Perepeczko nie nosi stanika. Pokazała z bliska, jak wygląda jej dekolt!
- Tak wygląda Bohun z "Ogniem i Mieczem". 60-latek nie przypomina siebie sprzed lat
- Wystrojona Cichopek dystansuje się od Kurzajewskiego na imprezie. Kryzys w niebie?
- Nieznana przeszłość Anity Werner. Zdjęcia dziennikarki w negliżu