Przepis na GOŁĄBKI STAROPOLSKIE

bogdanprywat
Gołąbki po staropolsku - pyszne
Gołąbki po staropolsku - pyszne
Przepis na gołąbki staropolskie - klasyka i nic więcej. Oto prosty przepis na pyszne danie.

Składniki:

  • kapusta 1szt
  • kasza gryczana 0,35kg
  • grzyby suszone 0,25kg
  • słonina 0,30kg
  • mąka
  • śmietana 30% ; 0,4ml
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Kapustę parzymy i oddzielamy liście. Kaszę gotujemy na półtwardo i studzimy. Grzyby zalewamy wrzątkiem i po namoczeniu kroimy na drobne kawałki. Słoninę topimy na skwarki. Łączymy kaszę, grzyby i stopioną słoninę ze skwarkami. Przyprawiamy i zawijamy w liście.

Obsmażamy zawinięte na złoto i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy wodą spod grzybów i gotujemy do miękkości. Można dodać do gotowania kilka grzybów. Po ugotowaniu doprawiamy i dodajemy śmietanę rozrobioną z dwoma łyżeczkami mąki. Zagotować, jeść.

Czas gotowania

Gotujemy na średnim ogniu - minimum 25 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie