Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe danie dla miłośników grzybów. Poznaj przepis na sycące flaczki z boczniaków. Oto rozgrzewająca zupa na jesień

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Flaczki z boczniaków to smakowita i szybka do przygotowania wersja tradycyjnej zupy. Zamiast mięsa dodaje się do niej pyszne i aromatyczne grzyby. Całość jest sycąca, smaczna i idealna na jesienne dni. Taka wegetariańska zupa z pewnością posmakuje każdemu. Sprawdź przepis i wskazówki krok po kroku, jak przygotować flaczki z boczniaków.

Spis treści

Popularne flaczki w wersji wegetariańskiej

Flaczki to tradycyjna polska zupa przygotowywana z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wołowego. Często króluje na stołach podczas świąt czy rodzinnych spotkań. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na takie pyszne flaczki, ale w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa proponuję dodać plasterki boczniaków. Te grzyby nie tylko dodadzą zupie pysznego smaku, ale również nas nasycą i pożywią. Flaczki z boczniaków są proste i szybkie do przygotowania. Dzięki przyprawom zupa jest rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. Można podać ją na ciepło z ulubionym pieczywem.

Przepis na flaczki z boczniaków

Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 800 g boczniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża pietruszka,
  • mały kawałek selera,
  • 1 cebula,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 0,5 łyżeczki czosnku,
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić flaczki z boczniaków?

  1. Boczniaki umyj i osusz.
  2. Odkrój twardsze łodygi, a resztę pokrój na paseczki.
  3. Umyj i obierz pozostałe warzywa.
  4. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  5. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  6. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż grzyby, cebule i starte warzywa.
  7. Przełóż całość do dużego garnka i zalej bulionem.
  8. Dodaj przyprawy i gotuj całość na małym ogniu przez pół godziny.
  9. Flaczki podawaj ciepłe, z ulubionym pieczywem.
Flaczki z boczniaków to pyszna i sycąca zupa. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Wyjątkowe danie dla miłośników grzybów. Poznaj przepis na sy...

Zobacz także:

Suszarki do warzyw i owoców

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Wyjątkowe danie dla miłośników grzybów. Poznaj przepis na sycące flaczki z boczniaków. Oto rozgrzewająca zupa na jesień - Strona Kuchni

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany