Przepis na faworki. Jak zrobić faworki? Oto najlepszy przepis łódzkich cukierników na najlepsze faworki

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Jednym z najbardziej lubianych przysmaków karnawałowych są faworki. Jak zrobić najlepsze chrupiące faworki? Oto przepis łódzkiego rodu cukierników.
Jednym z najbardziej lubianych przysmaków karnawałowych są faworki. Jak zrobić najlepsze chrupiące faworki? Oto przepis łódzkiego rodu cukierników. Krzysztof Szymczak
Jednym z najbardziej lubianych przysmaków karnawałowych są faworki. Jak zrobić najlepsze chrupiące faworki? Oto przepis łódzkiej rodziny cukierników.

Karnawałowy przysmak - faworki

Przepis na faworki
Przepisów na faworki warto szukać w najstarszych książkach kucharskich albo w zeszytach naszych prababć i babć. Na pewno pamiętacie ich smak ze swojego dzieciństwa. Właśnie na takich sprawdzonych, od lat wykorzystywanych rodzinnych recepturach powstają tradycyjne wyroby łódzkich mistrzów cukiernictwa braci Miś. Podzielili się przepisem na faworki z naszymi Czytelnikami.

Faworki Braci Miś
Chrupiące, lekkie, kruchutkie, rozpływające się w ustach – oto cechy najlepszych faworków, zwanych inaczej też chrustami. Trudno bez nich wyobrazić sobie karnawał. Póki trwa - cieszmy się jego smakami.
Według braci Miś sekret znakomitych faworków tkwi nie tylko w doborze wysokiej jakości, naturalnych składników. Wiele zależy również od wyrobienia idealnego ciasta, które powinno być odpowiednio napowietrzone. Jak to zrobić? Rozwałkowane ciasto należy przed smażeniem ubić delikatnie wałkiem.

Przepis na faworki

Jak zrobić najlepsze faworki?
Składniki:

  • 20 żółtek jaj
  • 10 dag cukru
  • 1 dag soli
  • 20 dag margaryny
  • 10 ml spirytusu
  • 1 kg mąki
  • 0,5 l śmietany 30%

Sposób przygotowania
Mieszamy suche składniki – mąkę, sól, cukier na stolnicy. Po wymieszaniu usypujemy stożek, robimy wgłębienie i do niego wykładamy żółtka, a następnie rozpuszczoną, chłodną margarynę. Wyrabiamy ciasto rękami. W dalszej kolejności dodajemy śmietaną, a na koniec – spirytus. Zagniatamy całość. Odkładamy na pół godziny, aby odpoczęło.
Dzielimy na mniejsze części i wałkujemy cieniutko. Wykrawamy paski, przecinamy przez środek i przekładamy, aby uzyskać charakterystyczny kształt faworka. Rozgrzewamy smalec i smażymy faworki w głębokim tłuszczu. Wrzucamy je na krótko – smażą się bardzo szybko. Gdy się zarumienią, wyjmujemy i odkładamy na papier, aby odsączyć. Posypujemy cukrem pudrem po wierzchu.
Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie