Przepis na fasolkę po bretońsku. Palce lizać! Jak zrobić fasolkę po bretońsku z kiełbasą i z wędzonym boczkiem PRZEPIS

Oprac. (AB)
Fasolka po bretońsku PRZEPIS babci. Jak zrobić fasolkę po bretońsku z kiełbasą Polska Press
Przepis na fasolkę po bretońsku. Czy fasolka po bretońsku ma coś wspólnego z francuską Bretanią? Zdania są podzielone. Faktem jest, że w kuchni francuskiej „a la bretonne”, czyli „po bretońsku” oznacza danie z wykorzystaniem białej fasoli pochodzącej z upraw w okolicy miasteczka Paimpol w Bretanii właśnie.

Fasolka po bretoński - skąd nazwa?

Ponoć w czasie I wojny światowej fasolę z kawałkami boczku i kiełbasy serwowano żołnierzom sformowanej we Francji polskiej armii generała Hallera. Gdy po odzyskaniu przez Polskę niepodległości „Błękitna armia” (nazwa pochodzi od koloru mundurów) wróciła do ojczyzny, danie stopniowo rozpowszechniało się w całym kraju.

To tylko jedna z kilku wersji pochodzenia nazwy fasolki po bretońsku. Dziwi nieco użycie zdrobnienia „fasolka”, bo przecież do przygotowania potrawy używa się całkiem dużej fasoli jaś. No, ale skoro taka nazwa się przyjęła, pozostańmy przy „fasolce”. Zresztą mniejsza o nazwę, ważne, że fasolka po bretońsku jest smaczna i sycąca. A ile ma kalorii?

Fasolka po bretońsku kcal

Średnio ok. 155 kcal w 100gramowej porcji.

Fasolka po bretońsku PRZEPIS babci

Pół kilograma fasoli jaś namoczyć na noc (woda powinna sięgać 10 cm. powyżej fasoli). Następnego dnia zmienić wodę (ok. 1,25 litra), dodać łyżeczkę soli, 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 - 2 listki laurowe i gotować fasolę 1,5 godziny (lub pół godziny w szybkowarze).
W międzyczasie będziemy potrzebowali 30 dag wędzonego boczku, tyle samo kiełbasy (np. toruńskiej), 1 dużą cebulę, 2 – 3 ząbki czosnku.

Skórkę boczku odcinamy i wrzucamy do gotującej się fasoli. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy pokrojone w kostkę kiełbasę, cebulę i czosnek. Smażymy 5 minut, mieszając, po czym wrzucamy do garnka z fasolą. Gotujemy bez przykrycia. Po 5 minutach dodajemy puszkę pokrojonych pomidorów lub 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. By sos był bardziej zawiesisty, możemy "wyłowić" z garnka ok. pół szklanki fasoli, rozgnieść ją i wrzucić z powrotem do garnka. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem (2 łyżki). Gotujemy jeszcze 15 minut.
Podajemy zwykle z pieczywem. Potrawę można odgrzewać, jak również zamrozić w słoikach.

Fasola, w tym jaś, jest bogatym źródłem białka roślinnego – zawiera go aż 22 proc. Wśród roślin zajmuje pod tym względem trzecie miejsce, po soi i grochu. Zawiera również witaminy B, A, C, a także potas, wapń, fosfor. Fasola zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych, przez co szczególnie polecana jest osobom cierpiącym na nadkwasotę i zgagę. Podnosi też poziom tzw. dobrego cholesterolu.

Wadą fasoli jest to, że może powodować  wzdęcia i gazy. 

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie