Ta potrawa jest wygodna z kilku powodów. Po pierwsze - jak widać na zdjęciach - można wykonać ją w każdych warunkach. Po drugie, błyskawicznie przygotuje ją nawet kulinarny laik. Nie trzeba się też ściśle trzymać przepisu - używamy przypraw, jakie lubimy najbardziej i składników, którymi aktualnie dysponujemy. No i, co najważniejsze, jest bardzo smaczna i pożywna.
Zaczynamy od warzyw... Najpierw należy podsmażyć cebulę. Później dodajemy pokrojoną w krążki marchewkę i surową czerwoną paprykę (na późniejszym etapie - żeby się nie rozgotowały - można dorzucić groszek, kukurydzę, albo ogórki kiszone). Gdy warzywa są gotowe, do naczynia dodajemy pokrojoną kiełbasę i pomidory. W tym przypadku stosujemy ciśnieniowy szybkowar, ale równie dobrze nada się zwykły garnek czy patelnia z pokrywą. Jedynie czas przygotowania potrawy będzie nieco dłuższy...
Mieszankę przyprawiamy do smaku, dodajemy ryż, szklankę wody i trzymamy garnek na małym ogniu do czasu aż ryż tę wodę "wypije". I to w zasadzie na tyle...
"Ryż po Sulejowsku" (tam był przygotowany) wyśmienicie smakuje z chłodnym piwem. Najlepiej z któregoś z lokalnych browarów. Zresztą, na upartego, piwa można było użyć zamiast wody do "napojenia" ryżu. Ale po co się dzielić... :) Smacznego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?