Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przekąska na Halloween. Palce wiedźmy na talerzu [PRZEPIS]

mj
Już dziś, 31 października przypada Halloween. Ten zwyczaj dziś najhuczniej kultywowany jest w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. Ale w w Polsce od wielu już lat też są z tej okazji organizowane liczne imprezy z lampionami z dyni, maszkaronami oraz specjalnym menu. Oto przepis na palce wiedźmy blogerki Candy Company.


Składniki:

- 5 śliwek kalifornijskich

- 3 daktyle

- 2 łyżki syropu klonowego

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka wody

- szczypta soli (opcjonalnie)

- ¼ łyżeczki mielonych goździków

- 1 łyżeczka gorzkiego kakao

- ¼ łyżeczki mielonego kardamonu

- 75 g orzechów włoskich

- 90 g migdałów

- pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji

Orzechy i migdały rozdrabniamy w malakserze, prawie na mąkę. Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Do masy śliwkowej dodajemy orzechy oraz pozostałe składniki i miksujemy, aż masa zacznie przypominać ciasto. Dzielimy na kulki wielkości orzecha włoskiego i formujemy palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego, naklejamy pestkę dyni.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany