1/10
Lukier cytrynowy
Jak zrobić lukier cytrynowy do dekoracji ciast i ciasteczek? Zobacz najlepszy przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
2/10
Lukier cytrynowy. Krok 1
Przesiej cukier puder do miseczki. Dzięki temu pozbędziesz się zbitych grudek cukru i lukier będzie znacznie łatwiejszy do przygotowania.
3/10
Lukier cytrynowy. Krok 2
Następnie dodaj sok z cytryny i odrobinę wrzątku. Ilość tych składników zależy od tego jakiej gęstości ma być lukier. Do dekoracji np. babek i ciast ucieranych idealna będzie proporcja: szklanka cukru, 3 łyżki cukru z cytryny i łyżka wrzątku.
4/10
Lukier cytrynowy. Krok 3
Ucieraj lukier tak długo, aż będzie lśniący, gładki, a drobinki cukru nie będą wyczuwalne pod palcem.