1/7
Upieczona zapiekanka ziemniaczana z warzywami
Domowa zapiekanka ziemniaczana z warzywami to pożywne danie, które można urozmaicić sezonowymi dodatkami. Polecamy karmelizowaną cebulę i cukinię. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania zapiekanki.
2/7
Ziemniaki do zapiekanki
Ziemniaki zważone po obraniu będą ważyć około 560 g. Warto wybierać ziemniaki typu sałatkowego lub uniwersalne, które są twardsze i nie rozpadają się w trakcie obróbki cieplnej.
3/7
Krojenie ziemniaków do zapiekanki
Ziemniaki do zapiekanki powinny być cienko pokrojone np.: przy pomocy szatkownicy typu mandolina.
4/7
Karmelizowanie cebuli
Do zapiekanki ziemniaczanej z warzywami należy karmelizować cebulę przez 15-20 minut z dodatkiem masła.