Praliny ze Spożywczaka - „Ba(!)Łódzkie klimaty”
Żaden miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok takich pralin. Wykonane są z czekolady, a do ich produkcji uczniowie wykorzystują profesjonalne urządzenia, których może pozazdrościć niejeden zakład. Czekolada najpierw jest temperowana, dzięki czemu później idealnie nadaje się do wylewania form, a gotowe praliny mają odpowiedni połysk.
Oryginalnie nadziane
Jednak sercem czekoladek produkowanych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego są rozmaite nadzienia, których smaki odwołują się do tradycji narodów mieszkających niegdyś w Łodzi. Przykładem są praliny „Ba(!)Łódzkie klimaty”, w których słony karmel łączy się z chili, „Sefardyjskie wspomnienie” nutę pomarańczy z migdałami, „Bogactwo wschodu” z dodatkiem chałwy i „Niemiecki porządek” skrywający intensywny aromat mięty. Każda pralina jest wyrabiana i malowana ręcznie.
Oryginalne pralinki to unikaty i nie można ich zamówić ani kupić.
- Nie mamy możliwości, by prowadzić większą produkcję czy sprzedaż - tłumaczy Ewa Zdziemborska- Jatczak, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. - Pralinki natomiast powstają w szkole na lekcjach na bieżąco. Można je podziwiać, degustować podczas różnych szkolnych imprez czy otwartych dni, bywają także nagrodami w konkursach, które organizujemy. Warto więc śledzić, co się u nas dzieje.
Utalentowani uczniowie "Spożywczaka" pracują pod okiem profesjonalistów, m.in. właścicieli łódzkich cukierni, którzy chętnie dzielą się z nimi swoim doświadczeniem i pomysłami. Na zajęciach młodzież uczy się też wytwarzać lody rzemieślnicze, torty musowe, piętrowe, monoporcje, lizaki czy robić fantazyjne dekoracje z karmelu lub czekolady. Takie praktyczne zajęcia pozwalają zdobyć wszystkie umiejętności potrzebne w przyszłej pracy na cukierniczym stanowisku.
Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego dysponuje czterema pracowniami do praktycznej nauki zawodu oraz laboratorium analizy żywności. Kształci nie tylko cukierników, ale i piekarzy, przetwórców mięsa, operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz techników technologii żywności. Szkoła współpracuje z największymi łódzkimi firmami spożywczymi, które oferują praktyki i staże dla uczniów.
Ty też możesz się tu uczyć
Łódzki "Spożywczak" to szkoła, która kształci młodzież w zawsze potrzebnych i ciekawych fachach. Prowadzi nabór na przyszły rok szkolny
do technikum w zawodach:
- technik technologii żywności ze specjalnością cukierniczą lub dietetyką sportową i nowoczesnym dekoratorstwem
- technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności
do szkoły branżowej I stopnia w zawodach
- cukiernik
- piekarz
- przetwórca mięsa
- operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.
Można też kontynuować tu naukę w szkole branżowej II stopnia.
Półkolonie w Spożywczaku
Podczas tegorocznych wakacji także będzie okazja, by poznać szkołę bliżej. Uczniowie klas I-VI mogą tu spędzić letnie półkolonie, które są organizowane w ostatnim tygodniu lipca i pierwszym tygodniu sierpnia.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.0/images/video_restrictions/0.webp)
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Ewa Wachowicz kusi głębokim dekoltem i... zmarszczkami. Dalibyście jej 53 lata?
- Paweł Deląg przez lata ukrywał młodszego syna. Wiemy, kto jest jego matką!
- Jak mieszka była partnerka obecnego męża Lary Gessler? Pokazuje, jak demoluje dom
- Kurdej-Szatan już ostrzy pazury na wakat po Dowborze? Tak mówi o jego planach