MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pralinki uczniów łódzkiego Spożywczaka. ZOBACZ, jakie są piękne

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Takie pralinki powstają w łódzkim Spożywczaku
Takie pralinki powstają w łódzkim Spożywczaku UMŁ
W Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego przy ul. Franciszkańskiej w Łodzi młodzi adepci sztuki cukierniczej tworzą prawdziwe cuda. Jakie? Na przykład praliny z nadzieniem, nawiązującym do bogatej historii naszego miasta.

Praliny ze Spożywczaka - „Ba(!)Łódzkie klimaty”

Żaden miłośnik słodkości nie przejdzie obojętnie obok takich pralin. Wykonane są z czekolady, a do ich produkcji uczniowie wykorzystują profesjonalne urządzenia, których może pozazdrościć niejeden zakład. Czekolada najpierw jest temperowana, dzięki czemu później idealnie nadaje się do wylewania form, a gotowe praliny mają odpowiedni połysk.

Oryginalnie nadziane
Jednak sercem czekoladek produkowanych w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego są rozmaite nadzienia, których smaki odwołują się do tradycji narodów mieszkających niegdyś w Łodzi. Przykładem są praliny „Ba(!)Łódzkie klimaty”, w których słony karmel łączy się z chili, „Sefardyjskie wspomnienie” nutę pomarańczy z migdałami, „Bogactwo wschodu” z dodatkiem chałwy i „Niemiecki porządek” skrywający intensywny aromat mięty. Każda pralina jest wyrabiana i malowana ręcznie.
Oryginalne pralinki to unikaty i nie można ich zamówić ani kupić.

- Nie mamy możliwości, by prowadzić większą produkcję czy sprzedaż - tłumaczy Ewa Zdziemborska- Jatczak, dyrektor Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego. - Pralinki natomiast powstają w szkole na lekcjach na bieżąco. Można je podziwiać, degustować podczas różnych szkolnych imprez czy otwartych dni, bywają także nagrodami w konkursach, które organizujemy. Warto więc śledzić, co się u nas dzieje.

Utalentowani uczniowie "Spożywczaka" pracują pod okiem profesjonalistów, m.in. właścicieli łódzkich cukierni, którzy chętnie dzielą się z nimi swoim doświadczeniem i pomysłami. Na zajęciach młodzież uczy się też wytwarzać lody rzemieślnicze, torty musowe, piętrowe, monoporcje, lizaki czy robić fantazyjne dekoracje z karmelu lub czekolady. Takie praktyczne zajęcia pozwalają zdobyć wszystkie umiejętności potrzebne w przyszłej pracy na cukierniczym stanowisku.

Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego dysponuje czterema pracowniami do praktycznej nauki zawodu oraz laboratorium analizy żywności. Kształci nie tylko cukierników, ale i piekarzy, przetwórców mięsa, operatorów maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego oraz techników technologii żywności. Szkoła współpracuje z największymi łódzkimi firmami spożywczymi, które oferują praktyki i staże dla uczniów.

Ty też możesz się tu uczyć
Łódzki "Spożywczak" to szkoła, która kształci młodzież w zawsze potrzebnych i ciekawych fachach. Prowadzi nabór na przyszły rok szkolny
do technikum w zawodach:

  • technik technologii żywności ze specjalnością cukierniczą lub dietetyką sportową i nowoczesnym dekoratorstwem
  • technik kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności

do szkoły branżowej I stopnia w zawodach

  • cukiernik
  • piekarz
  • przetwórca mięsa
  • operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego.

Można też kontynuować tu naukę w szkole branżowej II stopnia.

Półkolonie w Spożywczaku
Podczas tegorocznych wakacji także będzie okazja, by poznać szkołę bliżej. Uczniowie klas I-VI mogą tu spędzić letnie półkolonie, które są organizowane w ostatnim tygodniu lipca i pierwszym tygodniu sierpnia.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany