Pożywny kapuśniak na obiad. Poznaj smaczny przepis na tradycyjną zupę kapuścianą na żeberkach

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wyjątkowy smak kapuśniaku nadają mu tradycyjne przyprawy. Najczęściej sięga się po kminek i majeranek.
Wyjątkowy smak kapuśniaku nadają mu tradycyjne przyprawy. Najczęściej sięga się po kminek i majeranek. 123rf.com/timolina
Kapuśniak to w wielu polskich domach zupa podawana głównie jesienią oraz zimą. W chłodne dni można korzystać z kiszonki, a latem – ze świeżego warzywa. Najważniejszym produktem nadającym smak kapuśniakowi jest naturalnie kiszona kapusta. Zobacz przepis na rozgrzewający kapuśniak na żeberkach.

W skrócie

Kapuśniak znany jest w kuchniach wielu krajów Europy Środkowej i Wschodniej. Zupę do niego podobną podaje się w Czechach, na Słowacji, Ukrainie i Litwie. W Polsce tradycyjny kapuśniak przygotowywany jest na wędzonych żeberkach. Podpowiadamy, jak ugotować domową zupę.

Kapuśniak – przepis z kuchni polskiej

Czas przygotowania: 1 godzina,
liczba porcji: dla 4 osób.

Składniki:

  • 250 g kiszonej kapusty,
  • 1 litr domowego rosołu,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50 g wędzonych żeberek,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kminku,
  • do smaku: sól, pieprz, cukier.

Zobacz także: Zupa ogórkowa jak za dawnych lat. Przepis na kwaśną zupę z ziemniakami. Najważniejszy jest jeden składnik

Jak zrobić kapuśniak?

Przygotowanie:

  1. Wędzone żeberka i obraną cebulę z marchewką trzeba pokroić w kostkę. Następnie zarumienić w garnku z grubym dnem na łyżce oleju.
  2. Kapustę kiszoną należy pokroić na mniejsze kawałki i przesmażyć z żeberkami i cebulą przez około 3 minuty.
  3. Do garnka należy wlać około 100 ml rosołu. Wszystkie składniki należy dusić przez około 20 minut pod przykryciem.
  4. Ziemniaki trzeba obrać, pokroić w większą kostkę i gotować do miękkości we wrzątku przez 10 minut.
  5. Po tym czasie można dodać ziemniaki do kapusty z cebulą i żeberkami.
  6. Wywar należy doprawić czosnkiem, solą, liściem laurowym, kminkiem, świeżo zmielonym pieprzem i opcjonalnie cukrem.
  7. Zupę uzupełnić resztą rosołu i gotować przez kolejne 20 minut.
  8. Kapuśniak jest gotowy do podania.

Kapuśniak można ugotować nie tylko na żeberkach. Świetnie sprawdza się wędzony boczek, szponder, ogon wołowy lub kiełbasa. Kapuśniak może też łączyć w sobie różne wędliny. Świetnie smakuje kapuśniak z młodej kapusty, który przygotowuje się na wiosnę.

Sprawdź także: Aromatyczny krupnik dla całej rodziny. Przepis na pożywną zupę, która rozgrzeje na dłużej. Sprawdź przepis znany od pokoleń

Jakie przyprawy do kapuśniaku?

Kapuśniak będzie smakował jak u babci, gdy użyjemy do niego odpowiednich przypraw – najczęściej to te pasujące do dań z kapusty. Dlatego zupa kapuśniak doprawiana jest liściem laurowym, majerankiem, zielem angielskim, kminkiem i dużą ilością czosnku. Warto pamiętać, że przyprawy te nie tylko nadają smaku i aromatu, ale też łagodzą możliwe dolegliwości układu pokarmowego, pojawiające się po zjedzeniu kapusty. Według gustu kapuśniak można doprawić koncentratem pomidorowym. Przepisy z czasów PRL-u często sięgały po ten składnik.

Kapusta kiszona do zupy

Kluczowym elementem pysznego kapuśniaku jest użycie kiszonej kapusty. Proces naturalnej fermentacji pozwala rozwinąć się słodko-kwaśnemu smakowi warzywa. Do zupy warto też dodać odrobinę płynu z kiszonki, jeśli lubicie intensywne smaki. Kupując gotową kapustę w sklepie, trzeba zwrócić uwagę, aby nie była kwaszona. To oznacza, że użyto przy jej produkcji octu, a ten nie jest mile widziany w domowej zupie z kapusty.

Ile kalorii ma kapuśniak?

Kapuśniak uznawany jest za jedną z mniej kalorycznych zup w kuchni polskiej. W zależności od użytych składników jego kaloryczność może wzrastać. Jednak przyjmuje się, że tradycyjny kapuśniak na żeberkach ma około 140 kalorii w porcji 100 gramów.

Sprawdź także: przepis na zupę cebulową we francuskim stylu.

Dania z kapustą
Zachęcamy do wypróbowania innych dań z kapustą. Na przykład na rodzinny obiad świetnie sprawdzą się gołąbki bez zawijania, które zrobicie w szybki sposób. A na romantyczną kolację dla wegan proponujemy

Czytaj także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pożywny kapuśniak na obiad. Poznaj smaczny przepis na tradycyjną zupę kapuścianą na żeberkach - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie