1/14
Zupa mleczna często stawała w gardle - szczególnie ten...
fot. Fot. NAC

Zupa mleczna często stawała w gardle - szczególnie ten kożuch... Ale taki kogel mogel czy blok czekoladowy to prawdziwe rarytasy! Zobacz, jakimi daniami zajadaliśmy się w PRL i spróbuj je przygotować również dziś!

2/14
Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu...
fot. Fot. NAC

Chleb maczany w jajku i mleku smażony na tłuszczu
Rarytas czasów PRL. Chleb był zawsze, mleko i jajko też się znalazło. I – wbrew pozorom – jest to bardzo smaczne. Usmażony chleb można posmarować dżemem.

Składniki
chleb
jajko
mleko
sól do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Chleb pokroić na kanapki. Jajko rozmącić z odrobiną mleka, posolić. Kromki chleba zamoczyć z dwóch stron w jajku i mleku i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

3/14
Paprykarz szczeciński...
fot. Fot. Paweł Epler

Paprykarz szczeciński
Zmielone mięso rybie z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem różnych przypraw i soli. Kto nie jadł – niech pierwszy rzuci kamieniem! Paprykarz szczeciński był wynikiem pomysłu racjonalizatorskiego na zagospodarowanie odpadów po wykrawaniu kostki rybnej z zamrożonych bloków rybnych. Co tam jeszcze trafiało – wiedzą nieliczni. Tak czy inaczej, można zrobić taki paprykarz w domu. Gwarantujemy, że smakuje wybornie!

Składniki
2 wędzone makrele
2 szklanki ugotowanego ryżu
4 duże, obrane i wypestkowane pomidory
2 szalotki drobno pokrojone
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczkę słodkiej papryki
1 starta marchewka
szklanka dobrej jakości pulpy pomidorowej
2 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego
łyżka masła

Wykonanie
Przygotowanie paprykarza jest banalnie proste. Na rozgrzane masło wrzucić marchewkę, szalotkę oraz czosnek i lekko przesmażyć. Dodać koncentrat i podgrzewać dwie minuty, ciągle mieszając, żeby się lekko ogrzał i trochę karmelizował. Dorzucić pomidory i pulpę. Ogrzać i pozwolić, żeby lekko zgęstniało i odparowało. Odstawić do ostygnięcia. Makrele obrać ze skóry i ości, wrzucić do malaksera i lekko zmiksować. Rybę wymieszać z ryżem i przestudzoną masą pomidorową. Doprawić solą, papryką, pieprzem, chilli i dymką.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga „Lady Kitchen”

4/14
Kotlety z jajek...
fot. Fot. 123 RF

Kotlety z jajek
No cóż – nie jest to soczysty kotlet z kością, ani nawet tradycyjny mielony, ale w PRL jakoś trzeba było sobie radzić!

Składniki
6 jajek
1 mała bułka
1/2 szklanki mleka
cebula
zielenina
sól, pieprz
bułka tarta
tłuszcz do smażenia

Wykonanie
Bułkę zamoczyć w mleku, cebulę podsmażyć na tłuszczu. Ugotowane jaja zemleć w maszynce z bułką i podsmażoną cebulą, dodać surowe jajko, sól, pieprz oraz zieleniną i wymieszać. Z masy formować kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Buczkowie

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

ŁKS Commercecon już bez Valentiny Diouf

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Najpiękniejszy obrazek finału Pucharu Polski. Kibic Pogoni z fanką Wisły pod rękę

Kto może liczyć na strzałę amora? Oto prawdziwy horoskop miłosny na maj

Kto może liczyć na strzałę amora? Oto prawdziwy horoskop miłosny na maj

Zobacz również

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Dwie oprawy kibiców Pogoni Szczecin na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski

Pierwsza oprawa kibiców Wisły Kraków na finale Pucharu Polski