Potrawy z dynią. Tartaletki z kremem mascarpone i dynią PRZEPIS

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Co zrobić z dyni? Oto przepis na tartaletki z kremem mascarpone i dynią.

Oto największa dynia w Polsce. Waży 648 kg 200 g [ZDJĘCIA, FILM]
Puree:

  • jedna mała dynia, o wadze do 1 kg,
  • dwie łyżki brązowego cukru.

Składniki kremu:

  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru,
  • 1 laska wanilii,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki posiekanych fig,
  • opakowanie tartaletek z kruchego ciasta

Do przygotowania deseru możemy użyć gotowego puree, ale znacznie bardziej aromatyczne jest to przygotowane własnoręcznie. Wystarczy wydrążyć dynię i obrać ją ze skórki, pokroić w plastry i upiec do miękkości w temperaturze 180 st. C. Tak przygotowany miąższ umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy dwie łyżki brązowego cukru i blendujemy całość, do uzyskania gładkiej, aksamitnej konsystencji.
Po ostudzeniu puree przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy łyżką z cukrem, ziarenkami wanilii i przyprawami korzennymi. Dodajemy posiekane figi. Łączymy krem mascarpone z puree z dyni. Tak by powstała jednolita masa. Krem nakładamy na gotowe spody.

KSW 32 TRANSMISJA NA ŻYWO STREAM [GDZIE OBEJRZEĆ]

Nabiał zły dla sportowców

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie