Z roku na rok przybywa osób, które zlecają firmom przygotowanie potraw na świąteczny stół. Zapracowani, zabiegani łodzianie nie mają głowy do lepienia pierogów czy uszek.
– Na przygotowanie wigilijnej kolacji brakuje ludziom czasu. A tradycyjne potrawy na tę okazję są pracochłonne i czasochłonne. Klienci zamawiają właśnie takie dania, np. kapustę z grochem, pierogi czy barszcz czerwony z uszkami. W tym roku zamówień będzie zapewne jeszcze więcej, bo przed świętami nie ma weekendu, który można by przeznaczyć na przyrządzenie potraw – mówi z kolei Anna Musialik, menedżerka jednej z łódzkich restauracji.
A oto przykładowe ceny w firmie cateringowej: zupa grzybowa z łazankami 8 zł (300 ml), pierogi z kapustą i grzybami 2,20 zł (sztuka), makiełki 40 zł (kg), karp w galarecie z warzywami, jajkiem lub karp w galarecie z migdałami, rodzynkami 11 zł (120 g). Natomiast dania przygotowane w ekskluzywnej restauracji kosztują: zupa grzybowa z domowym makaronem 15 zł (300 g), pierogi z kapustą i grzybami 16 zł (5 szt.), śledź z cebulką w oleju 12 zł (100 g), ryba po grecku (mintaj) 14 zł (100 g), kapusta z grochem 10 zł (100 g).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- 19-letnia Emilia Dankwa odsłania brzuch i wygina śmiało ciało w cekinach i szpilkach
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc
- Marcin Miller chudnie w zastraszającym tempie. Lider Boysów to teraz niezłe ciacho!
- Rutkowski grozi, że nagra piosenkę z Wiśniewskim! Będzie nowe Ich Troje?!