Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Wigilia na zamówienie - ceny potraw wigilijnych

mr
Potrawy wigilijne
Potrawy wigilijne Paweł Łacheta
Łódzkie firmy cateringowe i restauracje przyrządzają już i dowożą potrawy na wigilijne spotkania, które odbywają się w instytucjach, firmach i przedsiębiorstwach. Gdy skończą, wezmą się za potrawy dla indywidualnych klientów. Pierwsze zamówienia już wpłynęły, pojedyncze złożono nawet pod koniec listopada.

Z roku na rok przybywa osób, które zlecają firmom przygotowanie potraw na świąteczny stół. Zapracowani, zabiegani łodzianie nie mają głowy do lepienia pierogów czy uszek.

– Na przygotowanie wigilijnej kolacji brakuje ludziom czasu. A tradycyjne potrawy na tę okazję są pracochłonne i czasochłonne. Klienci zamawiają właśnie takie dania, np. kapustę z grochem, pierogi czy barszcz czerwony z uszkami. W tym roku zamówień będzie zapewne jeszcze więcej, bo przed świętami nie ma weekendu, który można by przeznaczyć na przyrządzenie potraw – mówi z kolei Anna Musialik, menedżerka jednej z łódzkich restauracji.

A oto przykładowe ceny w firmie cateringowej: zupa grzybowa z łazankami 8 zł (300 ml), pierogi z kapustą i grzybami 2,20 zł (sztuka), makiełki 40 zł (kg), karp w galarecie z warzywami, jajkiem lub karp w galarecie z migdałami, rodzynkami 11 zł (120 g). Natomiast dania przygotowane w ekskluzywnej restauracji kosztują: zupa grzybowa z domowym makaronem 15 zł (300 g), pierogi z kapustą i grzybami 16 zł (5 szt.), śledź z cebulką w oleju 12 zł (100 g), ryba po grecku (mintaj) 14 zł (100 g), kapusta z grochem 10 zł (100 g).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany