Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Jarmuż z kasztanami...
fot. Fot. Polona

Potrawy wigilijne, których dziś już nikt nie je! Zobacz, co dawniej podawano na święta Bożego Narodzenia

Jarmuż z kasztanami
„Jarmuż jest dopiero dobry, gdy nieco przemarznie; wtedy wybrać same wierzchnie listki, opłukać i ugotować w gorącej wodzie; gdy zmięknie, odcedzić, przelać zimną wodą, wycisnąć i dopiero usiekać. Utrzeć na tarce na 6 osób parę marchwi, jeden burak i jedną parzoną cebulę, wymieszać to z jarmużem, włożyć w rondel dużo młodej słoniny lub masła, gdyż jarmuż musi być tłusty, zagotować z łyżką mąki, włożyć jarmuż, osolić, podlać rosołem lub smakiem z wieprzowiny i dusić pod pokrywą, aż się wysadzi. Do takiego jarmużu dają się kasztany upieczone albo ugotowane w wodzie, które obrać ze skóry, wrzucić w karmel, ale nie rumiany, zrobiony z cukru i odrobiny wody, zasmażyć chwilkę, wymięszać i wyjmować jeden za drugim, układając na brzegu półmiska koło jarmużu. Można także jarmuż okładać półgęskami lub wędzonką.”
Przepis Lucyny Ćwierczakiewiczowej z książki „365 obiadów za 5 zł” z 1858 roku

Zobacz również

Real znowu to zrobił. Remontada Królewskich na wagę finału Ligi Mistrzów

Real znowu to zrobił. Remontada Królewskich na wagę finału Ligi Mistrzów

Odpust w parafii świętego Stanisława w Kielcach z biskupem Piotrowskim [ZDJĘCIA]

Odpust w parafii świętego Stanisława w Kielcach z biskupem Piotrowskim [ZDJĘCIA]

Polecamy

Google będzie sprzedawało w Polsce swoje smartfony

Google będzie sprzedawało w Polsce swoje smartfony

Grand Chess Tour w Warszawie. Carlsen: Nigdy nie jest łatwo zwyciężać w takiej stawce

Grand Chess Tour w Warszawie. Carlsen: Nigdy nie jest łatwo zwyciężać w takiej stawce

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni

Świątek w Rzymie wpadła w szał smakowania włoskiej kuchni