Jajka faszerowane i biały barszcz! Jakie potrawy na Wielkanoc? Najlepsze przepisy na Wielkanoc 8.04.2023
Prosty przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Będziemy potrzebować: 0,5 kg pieczarek, 12 jaj, majonez i musztardę (takie jak lubimy), sól i pieprz do smaku.
Jak przygotować jajka faszerowane pieczarkami?. Jajka gotujemy na twardo: zajmie to około 8 minut. W tym czasie pieczarki kroimy w drobną kostkę lub trzemy na tarce z najgrubszymi oczkami. Podsmażamy z odrobiną oleju (łyżka) oraz solimy (szczypta, pół łyżeczki), aby puściły sok. Mieszamy, aby się nie przypaliły i nie obeschły. Niech pozostaną jędrne, i lekko zarumienione.
Jajka studzimy i obieramy. Przecinamy wzdłuż, na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i kruszymy. Pokruszone żółtka mieszamy z pieczarkami i dodajemy dużą łyżkę majonezu i musztardę (do smaku). Mieszamy całość, aż się połączy. Jeśli jest zbyt suche, możemy jeszcze dodać majonezu, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli farsz tego wymaga. Małą łyżeczką nakładamy farsz na jajka.