Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne LISTA Co przyrządzić na Wielkanoc? Tradycyjne i nowoczesne dania na Wielkanoc

(ls)
Potrawy wielkanocne LISTA Co przyrządzić na Wielkanoc? Wiele osób zastanawia się, co przyrządzić na wielkanocny stół. Potrawy wielkanocne powinny być wyjątkowe, ale przede wszystkim smaczne. Przepisy na potrawy wielkanocne składają się nie tylko z jajek.

Potrawy wielkanocne - oto kilka propozycji:

Pasztet z pieprzem:
Składniki:

5

  • 0 dag łopatki wieprzowej bez kości
  • 30 dag cielęciny
  • 30 dag podgardla
  • 50 dag wątróbki drobiowej
  • cebula
  • duża marchew
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 bułki kajzerki, namoczone w mleku
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki ziaren marynowanego zielonego pieprzu
  • oliwa
  • masło i bułka tarta do formy

Potrawy wielkanocne - przepisy wideo

Przygotowanie:

Mięsa (bez wątróbki) i warzywa kroimy w grubą kostkę, dodajemy liście, ziele, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia i podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy do miękkości, ok. 1 i 1/2 godz. w temp. 190°C. Wyjmujemy, studzimy.

Bułkę odciskamy z nadmiaru mleka i mielimy. Surową wątróbkę mielimy. Ostudzone mięso (bez listka i ziela) wraz z warzywami i sosem mielimy dwukrotnie. Łączymy wątróbkę, bułkę, mięso, jajka, doprawiamy świeżo startą gałką i zielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy. By sprawdzić smak , smażymy łyżkę masy na oliwie na patelni, próbujemy – jeśli trzeba, uzupełniamy przyprawy.

Dwie nieduże foremki keksówki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Nakładamy masę do form. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i pieczemy ok. 1 godz.

Babka ananasowo-pomarańczowa:

Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram masła naturalnego o temperaturze pokojowej
  • Pół puszki ananasa, cała puszka miała poj. 565 gr
  • 30 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka soku ananasowego lub zalewy ananasowej z puszki
  • 9 łyżek cukru pudru
  • Cukier waniliowy 16 gram
  • aromat pomarańczowy
  • 1 szczypta soli

Przygotowanie:
Masło utrzeć z solą, cukrem i wanilią na puch dodając stopniowo po jednym jajku.
Następnie zmniejszyć obroty i miksując dodawać stopniowo obie mąki wymieszane z proszkiem.
Wyłączyć mikser i dodać aromat, sok ananasowy i owoce, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki natłuszczonej i oprószonej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1809 stopni na około 55 minut, do suchego patyczka.
Ciasto jest niezwykle aromatyczne i wilgotne.
Kto woli suchsze ciasta pominąć sok ananasowy, ja uwielbiam takie soczyste ciasta.
Uwagi:
Moja keksówka miała wymiary 12/30 cm ale miała dół zaokrąglony, więc zwyczajna keksówka o tych wymiarach będzie troszkę za duża.
Przepis znalazłam w sieci pod nazwą babka ananasowa, autorką była Figmara, niestety nie mam zapisanego jej bloga, jak znajdę link to wstawię.
Ja od siebie wprowadziłam zmiany. Figmara dała całą puszkę pokrojonego ananasa i nie dała soku z ananasa a zamiast aromatu pomarańczowego była u niej skórka otarta z cytryny.

Mazurek kajmakowy

Składniki:
320 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
4 łyżeczki cukru pudru
10 łyżek lodowatej wody, najlepiej z kostkami lodu w miseczce
3 żółtka, już rozbite
1,5 łyżeczki dobrej esencji waniliowej
szczypta soli

masa kajmakowo-orzechowa:
2 garście migdałów
2 garście orzechów włoskich
1 garść orzechów nerkowca
300 g śmietanki 36%
12 łyżek cukru trzcinowego Demerara
szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, obkładając kawałkami zimnego masła. Dodajemy żółtko i wodę i szybko zagniatamy całość. Szybko zarabiamy ciasto nożem rozcierając i krojąc całość. Formujemy placek grubości ok. 2 cm i średnicy ok. 10 cm. Zawijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut.
Cukier trzcinowy wsypujemy do rondelka z grubym dnem i na wolnym ogniu tworzymy karmel. Nie mieszamy łyżką ew. poruszamy lekko rondelkiem, żeby cały cukier się rozpuścił. Dodajemy sól i zestawiamy z ognia. Trzymając w jednej ręce rózgę, drugą ręka dodajemy po troszku chłodnej śmietanki. Szybko mieszamy i znów dodajemy śmietankę. Nie wlewamy całej na raz bo karmel szybko się ostudzi i nam stężeje tworząc grudki. Sos odstawiamy do przestygnięcia. Migdały zalewamy wrzątkiem lub jeśli są nieco starsze podgrzewamy w rondelku z wodą i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Orzechy nerkowca a później obrane migdały prażymy na złoty kolor na suchej patelni. Kroimy na kawałki.
Ciasto na spód wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 mm, wykładamy formę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy całość. Przykrywamy pergaminem i wysypujemy nań suchą fasolę lub ceramiczne kulki do obciążania ciasta. Pieczemy w temp. 180-190 stopni przez 10 minut. Ściągamy fasolę i papier i dopiekamy jeszcze przez ok. 15 minut na złoty kolor. Po przestudzeniu wylewamy na spód sos karmelowy i obsypujemy całość obficie orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Sos karmelowy nie stężeje nam całkowicie, będzie lepiący, lekko ciągnący i… bardzo słodki.

Żurek

Składniki na zakwas:
250 ml wody
3 łyżki mąki żytniej
3 ząbki czosnku
skórka z 5 kromek chleba razowego
1 gaza

Składniki na żurek:
1,5 l bulionu warzywnego
3 ząbki czosnku
5 dag grzybów suszonych
5 łodyg świeżej pietruszki
pieprz

Przygotowanie:
Do szklanego naczynia wlej 250 ml wody, a następnie dodaj 3 łyżki mąki żytniej, 3 ząbki czosnku oraz skórkę z chleba razowego. Przygotowany zakwas dokładnie wymieszaj, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Po upływie czasu nastaw bulion z przygotowanych warzyw. Kiedy jarzyny będą miękkie dodaj zakwas i suszone grzyby. Cały czas mieszaj zupę, by nie powstały grudki z mąki. Dodaj masło i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw solą i pieprzem. Przygotowany wywar wlej do miski i posyp odrobiną natki pietruszki.

POLECAMY te przepisy!!!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany