POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
Jajko jest najważniejsze
- Na pewno obowiązkowe są jajka – symbol nowego życia – mówi Jolanta Krześlak, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomicznych. – Sposobów ich podania jest bardzo wiele, a szczególnie lubiane są faszerowane. Musi też pojawić się żurek z białą kiełbasą, pasztet, babka i mazurek.
Gotowane jajka na twardo można podać zwyczajnie – z majonezem i szczypiorkiem. Pewnym urozmaiceniem będą jajka faszerowane. Najprościej przygotować je gotując na twardo, przecinając na pół i wydrążając żółtka. Do żółtek dodajemy odrobinę masła, soli, pieprzu i musztardy i blendujemy. Taką masę wykładamy na połówki białek, i na wierzchu umieszczamy rulonik wędzonego łososia czy odrobinę kawioru. Dekorujemy cząstką cytryny i natką pietruszki. To oczywiście jedna z wersji – farsz możemy zrobić z tym, co lubimy, np. z pieczarkami, szczypiorkiem, rzodkiewką, kiełkami, groszkiem…
POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
Tradycyjny pasztet - nie lada wyzwanie
Wymaga bowiem sporego nakładu pracy. Ale wysiłek naprawdę jest wart efektu!
- Przygotowujemy go z kilku rodzajów mięsa – instruuje Małgorzata Marciniak-Burska, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Gastronomiku. – Potrzebujemy łopatki, wątroby i brzucha wieprzowego, słoniny, wołowiny. Smaku dodadzą też suszone grzyby oraz dodatki – cebula i seler. Istotne są też przyprawy: prócz soli i pieprzu – gałka muszkatałowa i imbir.
- Ale możemy też zrobić pasztet z udźca z indyka z wątróbką drobiową – podpowiada Edyta Szewczyk, również nauczycielka z tej samej szkoły. – Do mięsa dodaje się włoszczyznę i tak samo jak przy tradycyjnym pasztecie – grzyby, cebulę, przyprawy.
Zanim pasztet wstawimy do pieczenia – musimy składniki ugotować, dokładnie zmielić, dodać do nich jajka i rozmoczoną bułkę – starannie wymieszać.
Świąteczny żurek jest najlepszy na samodzielnie wykonanym zakwasie z mąki żytniej. Podawany z jajkiem oraz białą kiełbasą w święta wielkanocne smakuje wyjątkowo jak żadnego innego dnia. Można doprawić go chrzanem, który doda mu ostrości.
POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
Królowa babka i król mazurek
Wielkanocna babka i mazurek to sztandarowe ciasta wielkanocne, którymi popisują się od wieków polskie gospodynie. Babki mogą mieć różne rozmiary – od ogromnych po malutkie do święconki w koszyku. Przepisów na nie jest mnóstwo – pieczemy babki drożdżowe, piaskowe, biszkoptowe, marmurkowe, cytrynowe, nadziewane owocami, kremami o różnych smakach, dekorujemy lukrem, skórką pomarańczową, czekoladą. Hitem może stać się babka gotowana. Nie piecze się jej, lecz ciasto w foremce – gotuje w garnku z wrzącą wodą.
A jeśli chodzi o mazurki – w ich tworzeniu ograniczyć nas może co najwyżej nasza wyobraźnia. Wystarczy, że upieczemy zwykłe kruche ciasto i dalej możemy dać się ponieść fantazji. Cała wyjątkowość mazurka tkwi bowiem w jego smakowitej bogatej dekoracji. To prawdziwy król wielkanocnych deserów.
- Kruche ciasto możemy wyciąć na przykład w kształt jaja – podpowiada Jolanta Krześlak. – Smarujemy masą kajmakową, powstałą ze skondensowanego mleka, gotowanego przed dwie i pół godziny w kąpieli wodnej. A na wierzchu układamy morele, marcepan, owoce.
Mistrzowie cukiernictwa na swoich mazurkach „malują” wielkanocne obrazki z kurczakami, pisankami, palemkami i napisami „Alleluja!” czy życzeniami „Wesołych świąt”.
POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
A oto kilka przepisów polecanychh przez Zespół Szkół Gastronomicznych:
Jajka faszerowane
Jaja10szt.
Łosoś wędzony 0,2kg lub kawior (mały słoiczek)0,075kg
Masło roślinne0,25kg
Musztardado smaku-
Sóldo smaku-
Cytryna1szt.
Natka pietruszki0,5pęczek
POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Jaja ugotować na twardo i obrać nie uszkadzając ich struktury.
2.Delikatnie wydrążyć żółtka tak aby nie uszkodzić białka.
3.Połączyć żółtka z masłem za pomocą blendera.
4.Otrzymaną masę doprawić do smaku solą i musztardą.
5.Pastę włożyć w worek cukierniczy z końcówką cukierniczą.
6.Delikatnie napełnić środek białka.
7.Na pastę ułożyć ruloniki z łososia wędzonego lub odrobinę kawioru.
8.Udekorować cząstką cytryny i natką pietruszki.
Pasztet tradycyjny
- Łopatka wieprzowa0,35kg
- Wątroba wieprzowa0,25kg
- Brzuch wieprzowy0,15kg
- Słonina0,15kg
- Wołowina0,35kg
- Grzyby suszone0,02kg
- Cebula0,1kg
- Seler0,1kg
- Angielka0,5szt.
- Bułka tarta0,1kg
- Jaja4szt.
- Smalec0,02kg
- Sól0,05kg
- Pieprz naturalny0,01kg
- Gałka muszkatołowa0,1szt.
- imbir0,05szt.
POTRAWY NA WIELKANOC. CO NA WIELKANOCNY STÓŁ
SPOSÓB WYKONANIA:
- 1.Mięsa: łopatkę, brzuch, wołowinę pokroić na średniej wielkości kawałki. Słoninę pokroić na cienkie plastry.
- 2.Na dno garnka ułożyć plastry słoniny, następnie dołożyć łopatkę, brzuch i wołowinę.
- Cebulę pokroić w kostkę i dołożyć do mięsa. Całość dusić pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
- 3.Grzyby obgotować i dodać do duszonego mięsa.
- 4. Selera pokroić w ćwiartki i dołożyć do duszonego mięsa.
- 5.Wątrobę obsmażyć na smalcu na patelni z obu stron.
- 6.Angielkę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
- 7.Uduszone mięso wraz z grzybami, cebulą i selerem zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa. W trakcie mielenia dołożyć namoczoną wcześniej angielkę.
- 8.Do masy dołożyć przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir.
- 9.Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę.
- 10.Do mięsnej masy dołożyć żółtka i jeśli pozostał resztę smalcu.
- 11.Delikatnie dodać ubite białka.
- 12.Dwie keksówki wysmarować olejem i posypać bułką tartą. Następnie umieścić w nich masę.
- 13.Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 170oC.
Babka gotowana w czekoladowym płaszczu
Składniki:
- mąka pszenna typ 450 0,255 kg
- cukier puder 0,160 kg
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- jaja 5 szt.
- masło roślinne 0,25 kg
- budyń śmietankowy 1 szt.
- spirytus 25 ml
Wykonanie:
Masło roślinne utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać do połączenia się składników. Następnie dodać żółtka. Utrzeć do białości. Mąkę przesiać, dodać budyń i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodawać stopniowo nie przerywając ucierania. Na koniec dodać spirytus, następnie ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
Formę do babki gotowanej wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przed rozpoczęciem ucierania ciasta należy przygotować garnek z wrzącą wodą. Forma powinna być zanurzona w wodzie do 3/4 wysokości.
Babkę należy gotować 1 godzinę i 15 minut. Następnie pozostawić w garnku na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ubrać ją w czekoladowy płaszcz.
Czekoladowy płaszcz
Składniki:
masło 0,250 kg
cukier 0,250 kg
kakao 4 łyżki
śmietana 18 % 3 łyżki
Wykonanie:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać cukier i kakao, mieszać do połączenia składników. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę i wymieszać.
Babka gotowana w czekoladowym płaszczu
Składniki:
mąka pszenna typ 450 0,255 kg
cukier puder 0,160 kg
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jaja 5 szt.
masło roślinne 0,25 kg
budyń śmietankowy 1 szt.
spirytus 25 ml
Wykonanie:
Masło roślinne utrzeć na puch, dodać cukier puder i dalej ucierać do połączenia się składników. Następnie dodać żółtka. Utrzeć do białości. Mąkę przesiać, dodać budyń i proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodawać stopniowo nie przerywając ucierania. Na koniec dodać spirytus, następnie ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą.
Formę do babki gotowanej wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Przed rozpoczęciem ucierania ciasta należy przygotować garnek z wrzącą wodą. Forma powinna być zanurzona w wodzie do 3/4 wysokości.
Babkę należy gotować 1 godzinę i 15 minut. Następnie pozostawić w garnku na 10 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ubrać ją w czekoladowy płaszcz.
Czekoladowy płaszcz
Składniki:
masło 0,250 kg
cukier 0,250 kg
kakao 4 łyżki
śmietana 18 % 3 łyżki
Wykonanie:
Masło rozpuścić na wolnym ogniu. Dodać cukier i kakao, mieszać do połączenia składników. Po zdjęciu z ognia dodać śmietanę i wymieszać.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

Kenwood Prospero + KHC29.W0SI
Ten sprzęt jest nowy, został rozpakowany , nie uży…
kup teraz

Bosch MUM4875EU Biały
Robot kuchenny Bosch MUM 4875EU idealnie sprawdzi …
kup teraz

KitchenAid 5KFC3516EWH Biały
Mini malakser jest intuicyjny i bardzo prosty w ob…
kup teraz

MPM Termorobot Wi-Fi MRK-18
Wielofunkcyjny, gotujący robot kuchenny marki MPM …
Erytrol jest szkodliwy?