Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polne pomidory na topie. Hector, lima, bawole serce...

(mj)
Krzysztof Szymczak
Na łódzkich rynkach i targowiskach szczyt pomidorowego sezonu. Lima, hector, growdena, bawole serce – to najpopularniejsze odmiany, których teraz jest najwięcej.

– Królują pomidory polne i te są najchętniej kupowane przez łodzian – mówi Anita Kapka, sprzedająca warzywa i owoce na Górniaku. – Lima jest świetna na przecier: mięsista, prawie bez pestek. Growdeny z kolei – nieduże, soczyste, trwałe – też doskonałe na przetwory. Bawole serce natomiast to odmiana czerwona, słodka, bardzo smaczna.

U pani Anity można kupić też rzadko spotykaną odmianę – pomidory paprykowe o nietypowym wydłużonym kształcie.
– U nas też najlepiej teraz schodzą odmiany polne, lima i hector – potwierdza pani Monika, która handluje warzywami od producenta z gospodarstwa w Starowej Górze. – Mamy także inne gatunki: słodkie mariachi, gargamele, malinowe.
Najtańsze pomidory polne do jedzenia na surowo i na przetwory – soki, przeciery, keczup – można kupić już za 1 – 1,50 zł za kilogram.
Chętnych nie brakuje, bo o tej porze roku te warzywa smakują najlepiej. Dojrzałe w słońcu są słodkie, soczyste i jędrne. Łodzianie zgodnie twierdzą, że tym letnim krajowym nie dorównują żadne zagraniczne, sprowadzane przez cały rok. Teraz też można je kupić w marketach. Pochodzą z południa Europy. (mj) Ą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany