Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pół wieku z bambino. Kultowe lody z Łodzi

(lb)
Maciej Stanik
Pamiętacie z dzieciństwa plażę nad Bałtykiem i lodziarza krzyczącego na całe gardło: „Lody, lody bambino lepsze niż wódka, lepsze niż wino”. Wspomnianymi smakołykami delektujemy się od pół wieku. Od 45 lat wspomniane lody produkowane są w Łodzi.

Przed laty podłużne lody na patyku, śmietankowe lub śmietankowo-owocowe, w wersji luksusowej były oblane czekoladą. Trzeba było jeść je szybko, aby nie spadły z patyczka. Na szczęście były tanie, więc po chwili każdy mógł pozwolić sobie na kolejną porcję śmietankowego przysmaku. Producenci zachęcali Polaków: „Lody bambino jedz latem i zimą”.
Przez wiele lat bambino były jedynymi lodami na patyku dostępnymi w Polsce. Pod koniec lat 70. zachwyciliśmy się lodami włoskimi, a w kolejnych dekadach pojawiły się zachodnie koncerny z takimi smakami lodów i w takich kształtach, o jakich przez lata nawet nie mogliśmy marzyć.

Duże jest sexy! Sesja zdjęciowa w rozmiarze plus - ZOBACZ FILM

Dziś znudzeni zmrożonymi słodkościami, z których większość smakuje podobnie, chętniej wracamy do przysmaków sprzed lat. Lody bambino, jak się okazuje, nadal produkowane są ze świeżej śmietanki. Nie ma w nich olejów roślinnych ani dającej się wyczuć sztuczności. Są w czekoladzie, ale też śmietankowe z wiśniowym zawijasem po środku.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pół wieku z bambino. Kultowe lody z Łodzi - Express Ilustrowany

Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany