Pół wieku z bambino. Kultowe lody z Łodzi

(łb)
Maciej Stanik
Pamiętacie z dzieciństwa plażę nad Bałtykiem i lodziarza krzyczącego na całe gardło: „Lody, lody bambino lepsze niż wódka, lepsze niż wino”. Wspomnianymi smakołykami delektujemy się od pół wieku. Od 45 lat wspomniane lody produkowane są w Łodzi.

Przed laty podłużne lody na patyku, śmietankowe lub śmietankowo-owocowe, w wersji luksusowej były oblane czekoladą. Trzeba było jeść je szybko, aby nie spadły z patyczka. Na szczęście były tanie, więc po chwili każdy mógł pozwolić sobie na kolejną porcję śmietankowego przysmaku. Producenci zachęcali Polaków: „Lody bambino jedz latem i zimą”.
Przez wiele lat bambino były jedynymi lodami na patyku dostępnymi w Polsce. Pod koniec lat 70. zachwyciliśmy się lodami włoskimi, a w kolejnych dekadach pojawiły się zachodnie koncerny z takimi smakami lodów i w takich kształtach, o jakich przez lata nawet nie mogliśmy marzyć.

Duże jest sexy! Sesja zdjęciowa w rozmiarze plus - ZOBACZ FILM

Dziś znudzeni zmrożonymi słodkościami, z których większość smakuje podobnie, chętniej wracamy do przysmaków sprzed lat. Lody bambino, jak się okazuje, nadal produkowane są ze świeżej śmietanki. Nie ma w nich olejów roślinnych ani dającej się wyczuć sztuczności. Są w czekoladzie, ale też śmietankowe z wiśniowym zawijasem po środku.

Wideo

Komentarze 6

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

L
Lodzia

Bambino są ze Stargardu...

A
Artur

Ludzie, gdzie są te ,,stare'' lody bambino. Wymyślili nowy szajs, a nazwę zostawili. Kiedyś spokojnie można było zjeść 5- 10 lodów na raz, teraz.... ja spróbowałem, dziękuję nie jem. Nawet kiedyś zadzwoniłem na Omłotową, ale zbyli mnie marną śpiewką. Czekam, może jeszcze kiedyś zjemy prawdziwe lody bambino:).

a
asdad

powiem szczerze wlasnie jadlem je co do olejkow to sa dodane oleje roslinne a jak dzisiaj wyglada smietanka kazdy wie aczkolwiek sa to lody smaczniejsze i mniej sztuczno smakujace od innych oraz naprawde niezle i wypadaja niezle skladowo wzgledem innych nowoczesnych syfow ogolem polecam bo sa lepsze niz konkurencja co nie znaczy idealne i super . ale ogolem to moje ulubione na czele z familijnymi ale oryginalnymi z lodzi

A
Artur

kiedyś zjadało się po kilka na raz, a teraz... szkoda gadać, Nie jem ich. Może ktoś kiedyś zacznie starą produkcję...... . Lody bambino już nie powinny się tak nazywać.

u
uhuu

Najlepsze lody jakie mogą być. Dla wielu to smak dzieciństwa za grosze. Szkoda, że teraz zdrożały..

G
Gość

Fajnie że nadal istnieją, ale to już nie jest to samo co kiedyś. Po tamtych lodach pozostała tylko nazwa. Niech powrócą do oryginalnej, starej receptury i znów zaczną produkować tamte Bambino!

Dodaj ogłoszenie