Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pizza z truskawkami na słodko [PRZEPIS]

mj
Benetto to lubiana na Dąbrowie i nie tylko restauracja, w której pizza jest jednym z podstawowych dań. Ponieważ goście za pizzą przepadają, serwowana jest ona tutaj w trzech rozmiarach: najmniejsza ma średnicę 32 cm, średnia 42, a największa 50 cm. Wybór również jest imponujący: od tradycyjnej margerity, poprzez pizzę hawajską, pepperoni, bolońską, serową, z owocami morza aż po wegańską, orientalną, turecką, a nawet na słodko.

I taką właśnie pizzę dziś poleca naszym Czytelnikom Patryk Grubski, prowadzący lokal. Jest entuzjastą gotowania i degustowania, kucharzem - amatorem i samoukiem. Jego pasja stała się sposobem na życie i biznes od 2007 roku.

- To inna pizza niż tradycyjne, ale ma wielu entuzjastów - zapewnia pan Patryk. - Przygotowujemy ją na tradycyjnym cieście, wypiekamy w piecu do pizzy, ale dodatki są zupełnie inne, główny świeże truskawki. Serwujemy ją na ciepło. Cieszy się naprawdę dużym powodzeniem.

Oprócz pizzy w Benetto można zjeść makarony w dużym wyborze, burgery ze świeżej wołowiny, tortille, dania z grilla, sałatki. Wszystkie dania przygotowywane są na poczekaniu zgodnie z zamówieniem, ze świeżych produktów.

Składniki i sposób wykonania pizzy na słodko

Składniki na ciasto:

* mąka
* drożdże
* woda
* oliwa
* szczypta soli
* cukier

Najpierw robimy zaczyn z drożdży, ciepłej wody, cukru. Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy mąką, sól i mieszamy. Odmierzamy porcję 180 g ciasta, formujemy kulę i odkładamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy na okrągły placek. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni C. Kładziemy ciasto na blachę, posmarowaną odrobiną oliwy, aby nie przywarło. Wstawiamy na kilka minut do pieca.

Składniki na sos cytrynowy:

* jajka

* sok cytrynowy

* skórka z cytryny
* cukier

* masło

Składniki na wierzch pizzy:
* serek mascarpone

* świeże truskawki
* cukier puder

Przygotowanie:

Bardzo starannie mieszamy wszystkie składniki, aby powstał gładki, gęsty, słodki i kwaśny sos. Rozsmarowujemy go na podpieczonym cieście. Następnie łyżką punktowo, w kilka miejsc nakładamy serek mascarpone. Na 5 minut wkładamy do piekarnika, aby się roztopił. Potem wyjmujemy i dokładamy jeszcze trochę serka. Rozsmarowujemy po cieście. Na wierzchu układamy pokrojone w dość grube plasterki owoce truskawek. I jeszcze raz wstawiamy na 2 - 3 minuty do piekarnika.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany