Pizza z owocami morza i sosem czosnkowym [PRZEPIS]

(lb)
Tarsmak
Nie wiecie co zrobić dziś na obiad? A może uwielbiacie owoce morza? Dzisiaj podajemy sprawdzony przepis na pyszną, chrupiącą pizzę z owocami morza. Jeśli ktoś nie przepada za nimi, może wymienić na inny składnik. W końcu na pizzę można położyć wszystko! Ciasto zawsze się udaje i przygotowanie jego zajmie nie więcej niż pół godziny.

Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej, 20 g drożdży, 280 ml letniej wody, 4 łyżki oleju rzepakowego, pół łyżeczki cukru, płaska łyżeczka soli.

Sos pomidorowy: 300 ml pomidorów pelati krojonych (w puszce), 3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę, łyżeczka oregano, łyżeczka cukru, sól, pieprz do smaku.

Składniki na pizzę:
200 g sera podlaskiego, 200 g sera mozarella twardego, 600 g mieszanki owoców morza (małże, kalmary, krewetki, ośmiorniczki), 18 sztuk małży w skorupie, dwie cebule, oregano, sos czosnkowy Tarsmak.

Wykonanie: mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wymieszać wszystkie składniki sosu i posmarować placek.

Na wierzch położyć starte sery, pokrojoną w piórka cebulę i rozmrożone, odsączone z wody owoce morza. Posypać oregano i upiec w temp. 280 – 330 stopni.

Gotową pizzę polać sosem czosnkowym.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

S
Sąsiad
tłumacząc że pękła rura kanalizacyjna
Dodaj ogłoszenie