Do jednego gatunku piwa można dobrać nawet kilkudaniowy obiad.
Porter o wyczuwalnych palonych, karmelowych i czekoladowych nutach sprawdza się z intensywnymi smakami, np. wędzonej szynki, dojrzewających serów czy czekoladowych deserów. Pilzner o słodkawym słodowym smaku z delikatną chmielową goryczką pasuje do owoców morza, steków, szynki, salami, orzechów, rodzynków, serów zagrodowych. Piwo pszeniczne o delikatnej goryczce z nutami bananów, goździków i cytrusów dobrze łączy się z sałatkami, świeżymi owocami, szarlotką, tartami owocowymi, rybami, wędzonymi serami.
Od kształtu i rodzaju szkła, w które leje się piwo, zależy właściwe uwalnianie się aromatów, a więc i odczuwanie smaku. Porter lubi szkło typu kielich lub pękaty kufelek, które dodatkowo eksponują jego piękną barwę. Pilzner w klasycznym kuflu lub wąskim szkle, zwężonym ku górze, będzie wolno uwalniał aromat. Piwo pszeniczne najlepiej prezentuje się w szkle rozszerzającym się ku górze, gdzie ładnie układa się piana, a zakończonym zwężeniem kumulującym aromaty. Do lagera najlepsze będą proste lub lekko rozszerzane szklanki z cienkiego szkła.
Znaczenie ma też temperatura serwowanego piwa. Nieprawdą jest, że tylko mocno schłodzone najlepiej smakuje. Piwo jasne lubi być serwowane w niższej temperaturze, od 4 do 6 st. C, ale niektóre piwa ciemne wymagają 11 lub nawet 16 st. C.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?