Piknikowe przekąski - czy można je jeść bez wyrzutów sumienia?
Wolne dni na długo wyczekiwany odpoczynek warto zaplanować na świeżym powietrzu. Koc, koszyk i relaks w gronie rodziny lub przyjaciół to plan idealny. Świeże powietrze i duża ilość słońca zaostrzają apetyt, dlatego należy zastanowić się nad pełnowartościowymi posiłkami, które umilą czas zabaw i relaksu. Jak wykonać smaczne i lekkie przekąski dla całej rodziny podpowiada Katarzyna Zadka - dietetyk, ekspert żywieniowy w programie „Żyj smacznie i zdrowo”.
Jakie przekąski najczęściej kojarzą się z piknikiem? Zwykłe kanapki, drożdżówki czy chipsy, a do picia słodzone napoje. Tym razem zaskocz swoją rodzinę i przygotuj coś zupełnie nowego, co poprawi nastrój piknikowiczów, nasyci i nie spowoduje uczucia ciężkości, które uniemożliwia dobrą zabawę. Idealną propozycją będą wrapy z kurczakiem. Do przygotowania takiej przekąski potrzebne jest niewiele produktów, a ich zrobienie możesz zlecić również starszym dzieciom, które z chęcią zaangażują się w rodzinne przygotowania do pikniku. Wieloziarniste naleśniki, kurczak, ogórek, pomidor, sałata oraz jogurt naturalny to sekret sukcesu niebanalnej, a jednocześnie prostej przekąski, która doda nie tylko smaku do rodzinnej zabawy, ale także energii na aktywny wypoczynek. Wrapy podgrzewamy na patelni, kurczaka kroimy w paski i podsmażamy, w międzyczasie kroimy sałatę, pomidora oraz ogórka, wszystko wrzucamy na placek. Jogurt naturalny doprawiamy szczyptą soli i pieprzem, możemy dodać także ząbek czosnku. Gdy kurczak będzie gotowy, wystarczy wszystko połączyć i zamknąć danie.