W skrócie
Dania na grilla
Weekend to dobra okazja, by spotkać się ze swoimi znajomymi na wspólnym grillowaniu. Podpowiadamy kilka potraw, które sprawdzą się idealnie na taką okazję.
Mięso z grilla:
Sałatki do dań z grilla:
Marynata do mięs z grilla
Przygotowując mięso na grilla bardzo ważne jest, by odpowiednio je zamarynować. Liczy się nie tylko czas (najlepiej marynować mięso całą noc), ale i rodzaj marynaty.
Do karkówki idealnie pasuje marynata z ketchupem. Zawarty w nim ocet sprawi, że mięso będzie miękki i soczyste - ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięsa, dlatego staje się ono zdecydowanie smaczniejsze. Podobny efekt otrzymamy dodając do marynaty sok z cytryny.
Do marynaty możesz dodać miód lub cukier, który sprawi, że mięso nieco skruszeje. Możesz ją doprawić ulubionymi przyprawami. np.:
- słodką papryką,
- chili lub ostra papryka,
- czosnkiem,
- solą i pieprzem
- tymiankiem,
- majerankiem.
Jeśli chcesz przygotować indyka lub kurczaka, dodaj do marynaty jogurt naturalny i majonez. Dzięki temu mięso będzie soczyste. Bardzo dobrze do drobiu pasuje przyprawa curry.
Mamy dla Ciebie prosty przepis na pyszne, soczyste i aromatyczne żeberka z grilla, w marynacie z ketchupu, miodu i ostrej papryki. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej i marynować w lodówce przez całą noc. Pamiętaj także, by smażyć mięso na dobrze rozgrzanym grillu bezpośrednio na ruszcie lub na tackach do grillowania.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie:
Przepis na żeberka z grilla w słodko-ostrej marynacie
(porcja dla 4 osób, czas przygotowania: 10 minut, marynowanie mięsa: minimum 4 godziny, a najlepiej cała noc, smażenie żeberek na grillu: ok. 10 minut)

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 1 kg żeberek,
- 6 łyżek ketchupu ostrego,
- 6 łyżek musztardy,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżeczki słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Jak zrobić żeberka na grillu w słodko-ostrej marynacie?
- Pokrój żeberka na mniejsze porcje, jeśli są chude to przygotuj porcje po dwie kostki. Nie wycinaj tłuszczu.
- Przygotuj marynatę z podanych składników.
- Posmaruj żeberka marynatą i schowaj do lodówki na co najmniej 4 godziny. Jeśli to możliwe marynuj mięso przez całą noc.
- Smaż żeberka na dobrze rozgrzanym grillu, z obu stron, możesz je kilka razy posmarować resztą marynaty.
Żeberka z grilla gotowe. Można podać je z sosem czosnkowym lub ketchupem i porcją sałatki. Smacznego!
Ciasta i desery na spotkanie przy grillu
Polecamy też na spotkanie lub imprezę ze znajomymi przy grillu coś na słodko:
- ciasto leśny mech z kremem i owocami,
- tort z truskawkami,
- deser tiramisu z malinami,
- lody jogurtowo-brzoskwiniowe.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Jak zrobić leczo z cukinii? Najlepszy przepis na lekki i prosty obiad na lato
- Ogórki małosolne - sprawdzony przepis, który musisz wypróbować
- Rewelacyjna sałatka z młodych ziemniaków. Niezawodna do dań z grilla
- Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami. Idealny przysmak na Dzień Ojca
- Lekki obiad w 15 minut? Ta sałatka z kurczakiem, selerem i jabłkiem cię zachwyci
- Kopiec kreta wciąż na topie. Przepis na kultowe ciasto
Grill w Twoim domu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Co jeść w sierpniu?