W skrócie
Mamy dla Ciebie przepis na marynatę do karkówki z ketchupu i musztardy. To prosta do przygotowania marynata, która sprawi, że mięso będzie miękkie i aromatyczne. Sekret tkwi w occie, który jest składnikiem ketchupu. To dzięki niemu karkówka nie będzie twarda i gumowata – ocet rozpuszcza część białek zawartych we włóknach mięśniowych, co sprawia, ze karkówka staje się bardziej miękka. Podobnie działa sok z cytryny.
Tak zamarynowaną karkówkę możesz z powodzeniem usmażyć na grillu, a także na patelni. Danie proponujemy podać z ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczonymi ziemniakami i porcją sałatki, np. z tego przepisu: ekspresowa sałatka z 3 składników.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak zrobić pikantną karkówkę w fenomenalnej marynacie.
Przepis na marynatę do karkówki na grilla
Liczba porcji: na 4 plastry karkówki.
Czas przygotowania: marynowanie 1 dzień, grillowanie lub smażenie na patelni: ok. 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 łyżki ketchupu,
- 4 łyżeczki ostrej musztardy,
- 1/2 łyżeczki czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki chili,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Jak zrobić marynatę do karkówki?
- W małej miseczce wymieszaj ketchup z ostrą musztardą.
- Dodaj przyprawy: sól, pieprz, chili, czosnek.
- Całość wymieszaj.
- Do osobnego naczynia wkładaj po plastrze karkówki smarując go przygotowaną marynatą z obu stron. Zrób tak z każdym plastrem mięsa i wykorzystaj całą marynatę.
- Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Jak zrobić karkówkę z patelni? Przepis
- Wyjmij karkówkę z lodówki i poczekaj, aż będzie miała temperaturę pokojową.
- Patelnię lekko natłuść olejem. Jeśli smażysz karkówkę na patelni grillowej możesz ją jedynie przetrzeć olejem za pomocą ręcznika papierowego.
- Nastaw niewielki ogień.
- Na rozgrzaną patelnię kładź plastry karkówki i smaż powoli z obu stron na złoty kolor.
- Karkówka z grilla gotowa. Życzymy smacznego!
Krok po kroku - jak zrobić soczystą karkówkę z grilla?
Jedną z najczęściej wybieranych potraw jest karkówka z grilla. Jak sprawić, by była miękka i soczysta za każdym razem? Wystarczy przestrzegać kilku wskazówek:
- nie wybieraj dużych kawałków karkówki, najsmaczniejsze są kawałki ważące do 2 kg,
- najsmaczniejsze jest mięso przerośnięte jasnym, lekko różowym tłuszczem,
- plastry mięsa powinny mieć ok. 1 cm grubości,
- zawsze wybieraj świeże lekko różowe mięso,
- mięso należy zamarynować - im dłużej, tym lepiej, dobrze jest zostawić karkówkę w marynacie na całą noc,
- nie wrzucaj zimnej karkówki na rozgrzany tłuszcz – wyjmij mięso z lodówki wcześniej.
Warzywa i mięso na grilla
Sezon na grilla wciąż trwa. To doskonała opcja na spędzenie czasu z rodziną czy znajomymi na świeżym powietrzu. Jednak nie zawsze pogoda nam sprzyja. Wówczas warto przygotować przyjęcie w domu.
Najpopularniejsze potrawy z grilla to:
- ziemniaki z grilla,
- żeberka z grilla,
- karkówka z grilla,
- kiełbasa z grilla,
- szaszłyki,
- warzywa z grilla, np. cukinia, papryka.
Pikantna karkówka w fenomenalnej marynacie. Wypróbuj prosty ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Rozpocznij sezon grillowy
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?