Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pigwa przepisy. Pigwa przetwory

(tj)
Pigwa
Pigwa
Pigwa przepisy, pigwa gdzie kupić, pigwa jak przygotować, co zrobić z pigwy - to pytania, które o tej porze roku nasuwają się wielu miłośnikom potraw z Pigwy, czyli rośliny, która przywędrowała do nas z Azji.

Pigwa przepisy

Choć owoce pigwy nie nadają się do tego, by je jeść "na surowo", bo smakiem przypominają cytrynę, można z nich przygotować ciekawe potrawy, syropy, sosy i nalewki.

Przede wszystkim pigwa jest bardzo zdrowa i bogata w minerały: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B, C.

Pigwę można kandyzować, z pigwy można przygotowywać galaretki, pigwa nadaje się na dżemy, soki, nalewki. Specjaliścu robią też z pigwy znakomite marynaty do mięs.

Pigwa i kotlety

Pigwa jako dodatek do kotletów mielonych smakuje wybornie. Trzeba ją posiekać, posiekać należy też jabłko i cebulkę. Wszystko przyprawić trzeba kolendrą, cynamonem, curry, chilli i imbirem. Do takiej mieszanki dodajemy mięso (wołowina, jagnięcina, indyk, nawet wieprzowina). Do tego bułka i jajko. Wszystko dokładnie trzeba wymieszać, doprawić i na patelnię.
Kotlety z pigwą smakują wyśmienicie.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany