Pigwa przepisy
Choć owoce pigwy nie nadają się do tego, by je jeść "na surowo", bo smakiem przypominają cytrynę, można z nich przygotować ciekawe potrawy, syropy, sosy i nalewki.
Przede wszystkim pigwa jest bardzo zdrowa i bogata w minerały: magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo, miedź, witaminy A, B, C.
Pigwę można kandyzować, z pigwy można przygotowywać galaretki, pigwa nadaje się na dżemy, soki, nalewki. Specjaliścu robią też z pigwy znakomite marynaty do mięs.
Pigwa i kotlety
Pigwa jako dodatek do kotletów mielonych smakuje wybornie. Trzeba ją posiekać, posiekać należy też jabłko i cebulkę. Wszystko przyprawić trzeba kolendrą, cynamonem, curry, chilli i imbirem. Do takiej mieszanki dodajemy mięso (wołowina, jagnięcina, indyk, nawet wieprzowina). Do tego bułka i jajko. Wszystko dokładnie trzeba wymieszać, doprawić i na patelnię.
Kotlety z pigwą smakują wyśmienicie.
Smacznego!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Wachowicz odwiedziła miejsce swojego ślubu! Co na to mąż? Wszystko nagrały kamery
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki