Nasze babcie traktowały natkę pietruszki przede wszystkim jako źródło witaminy C oraz dekorowały nią potrawy, głównie dania obiadowe. Wiadomo jednak, że jej największą zaletą jest to, że zawiera dużo żelaza. 100 gramów natki zaspokaja w 100 procentach nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek i chroni przed anemią. Trudno jednak wyobrazić sobie pochłonięcie takiej ilości natki. Można jednak wykorzystać ją jako bazę do dipów, sosów i panierki. Wówczas w prosty sposób zjemy odpowiednią porcję.
Zamiast bazylii do tradycyjnego pesto można zmiksować natkę. Polać nią makaron, mięso lub obłożyć rybę i zapiec w piekarniku. Warto ją mieć w codziennym menu, bo zawiera też wapń, magnez i potas, które mają wpływ na pracę serca, stan naszych nerwów i umysłu, a ponadto witaminy C, A, B, D i K. Liście natki pobudzają trawienie, działają lekko moczopędnie oraz wpływają na pracę mięśni macicy. Chlorofil zawarty w liściach wykazuje natomiast właściwości przeciwnowotworowe. Świeże listki neutralizują nieświeży oddech.
Natkę możemy kupić w niewielkich doniczkach lub w pęczku na rynku, ale także uprawiać ją samodzielnie. Wystarczy korzeń pietruszki (lub jego górny fragment) wsadzony do szklanki z wodą lub doniczki z ziemią, żeby po kilku dniach wyrosły smakowite, aromatyczne listki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice
- Makabryczny żart męża "Królowej Życia". Kobiety mu tego nie darują
- Bieniuk w PRZEŚWITUJĄCYCH spodniach na ściance. Tak wystroić mogła się tylko ona
- Andrzej z "Sanatorium miłości" mieszka w DPS. Nie zgadniecie, kto chce mu pomóc