Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierś kurczaka z grilla faszerowana szpinakiem i suszonym pomidorem [PRZEPIS]

(JED)
Pierwszy majowy weekend ma być prawdziwym tchnieniem wiosny. Tych dni nikt nie wyobraża sobie inaczej, jak tylko na świeżym powietrzu przy grillu. A pogoda zapowiada się słoneczna.

- W menu obowiązkowo powinna się pojawić kiełbasa. I to nie ta chuda, drobno mielona, ale podwawelska lub śląska. Idealna kiełbasa na grilla powinna zawierać 80 procent mięsa w naturalnym flaku, ale taka 60-procentowa też będzie dobra - mówi Ewa Rezler. - Jeśli wybierzemy białą kiełbasę, która też świetnie sprawdza się na grillu, to dobrze jest ją wcześniej sparzyć tak jak do świątecznego barszczu.

Na grill nadaje się coraz bardziej popularny ser halloumi, którym świetnie się przypieka, a wegetarianom zastępuje mięso. Można go też dodać do sałatki.

Na talerzu nie powinno zabraknąć warzyw. Można je pokroić w cząstki, skropić oliwą, posypać mieszanką soli i cukru i piec póki nie zmiękną. Ziemniaki można ugotować na pół twardo, zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na grillu. Nim mięso i kiełbasa dojdą, ziemniaki też będą gotowe.

W sezonie na nowalijki warto butelkowane napoje zastąpić domowym kompotem. Na 1 kg jabłek i rabarbaru bierzemy 3 litry wody i szklankę cukru.

Składniki

2 piersi z kurczaka

liście szpinaku (paczka świeżego lub mrożonego)

cebula

czosnek

suszone pomidory w oliwie

gałka muszkatołowa

sól, pieprz, suszony czosnek

świeży lubczyk, koperek

kostka 100 g żółtego sera

mała główka czerwonej kapusty

pół szklanki rodzynek

zielony ogórek

sok malinowy

olej rzepakowy

sól, cukier, ocet spirytusowy

Przygotowanie

Surówkę z kapusty warto przygotować rano. Kapustę drobno szatkujemy na drobne kawałki w blenderze. Dodajemy sól, cukier i ocet, macerujemy ugniatając. Zostawiamy na jakiś czas, smakujemy. Jeśli jest chrupka, doprawiamy do smaku, dodajemy rodzynki namoczone wcześniej w soku wyciśniętym z zielonego ogórka (utarty na drobnych oczkach). Na koniec dodajemy odrobinę soku malinowego i olej. Wstawiamy do lodówki.

Piersi dzielimy na cztery porcje, każdą rozkrawamy, zostawiając złączone kawałki na brzegu. Lekko rozklepujemy, żeby były cienkie i delikatne. Nacieramy suszonym czosnkiem i solą. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z suszonych pomidorów, wrzucamy posiekany czosnek i cebulkę, dusimy, dodajemy szpinak, po chwili pokrojony drobno pomidor. Gdy przestygnie faszerujemy pierś, dodając łyżeczkę startego sera. Pieczemy na grillu aż na mięsie pojawi się ślad rusztu. Smacznego!

SKLEPY CZYNNE W MAJÓWKĘ. JAK SĄ CZYNNE SKLEPY W MAJÓWKĘ [BIEDRONKA, LIDL, AUCHAN, KAUFLAND, TESCO]
UCHO PREZESA 14 NA YOUTUBE IMIENINY PREZESA OSTATNI ODCINEK 1 SEZONU
KSW NA NARODOWYM KSW 39 COLOSSEUM TRANSMISJA, GDZIE OGLĄDAĆ NA ŻYWO, ONLINE
GAR NA GAZIE GŁOGÓWEK [MENU, CENY, OPINIE] PO KUCHENNYCH REWOLUCJACH
UCHO PREZESA 13 NA YOUTUBE KTO ODWIEDZI PREZESA W 13 ODCINKU?
AGENT GWIAZDY 2 KTO ODPADŁ Z ODCINKA 11.04.17? KTO JEST AGENTEM?

ZOBACZ FILM Przegląd najciekawszych informacji z kraju

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany