Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierniki, makowce, serniki, keks… Słodkie Boże Narodzenie. Zobacz przepis na idealny makowiec lub pierniki

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Jakie ciasta łodzianie najchętniej jedzą w święta? Tradycyjne pierniki, makowce, serniki...

Makowiec, piernik, sernik, keks – to ulubione ciasta, jakie zagoszczą na stołach łodzian podczas świąt Bożego Narodzenia. Te tradycyjne słodkości mają oczywiście mnóstwo odmian i wariacji, a w książkach kucharskich i w internecie znajdziemy mnóstwo przepisów, sprawdzonych i polecanych przez ekspertów – od naszych prababć po współczesnych szefów kuchni i autorytety kulinarne.

Weźmy choćby makowiec. Pierwszy, jaki przychodzi nam od razu na myśl to tradycyjny, zawijany. Ciasto drożdżowe jest miękkie, masa makowa - wilgotna, z mnóstwem bakalii, a wierzch oblany lukrem i posypany skórką pomarańczową.

- Takiego tradycyjnego makowca nie może zabraknąć, ale oprócz niego na święta proponujemy także makowiec królewski, bardzo bogaty w bakalie, z dużą ilością maku – mówi Michał Miś, łódzki cukiernik. - Mamy też makowczyk – ciasto z masą makową, tort makowo – jabłkowy i ciasto na spodzie piernikowym z bitą śmietaną, powidłami śliwkowymi przełożone korą makową.

Pierników i pierniczków też jest wielki wybór. Cieszy fakt, że w ostatnich latach lubimy robić je w domu. Często do pracy siada cała rodzina i najpierw piecze, a potem zdobi pierniczki – lukrem, czekoladą, płatkami migdałów czy kolorowymi posypkami. To wspólne przygotowywanie do świąt ma dodatkowy aspekt emocjonalny – jednoczy pokolenia i daje mnóstwo radości. Pierniczki można zjeść, powiesić na choince lub zrobić z nich świąteczne paczuszki i podarować komuś w prezencie. Najbardziej tradycyjny piernik ma mocno korzenny zapach i jest przekładany powidłami śliwkowymi.

Sernik – krakowski, wiedeński, z brzoskwinią, na zimno – to klasyka. Przełamują ją np. seromaki albo serniki czekoladowe. Mile widziane na stołach są też czekoladowe brownie, babki, a także keksy pełne bakalii. Miłym dodatkiem do prezentów albo upominkiem samym w sobie są czekoladowe figurki – mikołaje, bałwanki, gwiazdki, bombki.

Przepis na świąteczne ciasteczka

  • ½ kg mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu
  • 250 g masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika

Mąkę i cukier puder przyprawę piernikową przesiać dodać
szczyptę soli i posiekać z masłem, następnie dodać miód,
jajko, żółtka i śmietanę wymieszaną z sodą i zarobić ciasto
nożem. Przerobić lekko rękoma i schłodzić ok.1 godzinę w
lodówce.
Wałkować na grubość ok 2-3 milimetrów , wycinać dowolne
kształty, przed pieczeniem posmarować jajkiem rozmąconym z
mlekiem. Piec w temperaturze ok. 200 st. C, ok. 10- 12 min.
Udekorować wg uznania.
(przepis: ZSG Gastronomik)

Pierniczki
- 1 kg mąki pszennej (jeżeli użyjecie żytniej pierniczki utrzymają dłużejświeżość)
- szczypta soli
- 2 opakowania przyprawy do piernika
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody + 1 łyżeczka śmietany 18% (gdy damy śmietanę pierniczki niebędą mieć kwaśnego posmaku sody po upieczeniu)
- 150 g masła
- 260 g miodu
- 400 g cukru pudru
- 6 jaj (wielkość M)
Wykonanie :
1. Mąkę, kakao, sól przesiać do miski
2. Sodę wymieszać ze śmietaną
3. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu dodać miód i starannie
wymieszać, następnie przesiany cukier puder i jajka ( sprawdzić czy mieszanina nie
jest za gorąca , bo zetną się białka)
4. Przestudzoną masę wlewamy do miski z mąką i zarabiamy
5. Gdy uzyskamy jednolitą masę szczelnie przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki
na 24 godziny ( ciasto będzie miało luźną konsystencję)
6. Rozwałkowujemy ciasto na 2-3 mm, podsypując mąką wycinamy pierniczki
7. Pieczemy w temp. 180 st. C, 7-8 min. Studzimy
8. Wystudzone pierniczki lakierujemy za pomocą pędzelka jajkiem rozmąconym z
mlekiem i suszymy 10 min w temp. 70 st. C.
Gotowe dekorujemy lukrem.
160 g cukru pudru + jedno białko
Do miski przesiać cukier dodać białko i ucierać ok. 30 min. metalową łyżką
lub drewnianą kulą.

(przepis: Gastronomik Łódź)

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany