18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Piernik Filluka

Filluk
.
. Filluk
Piernik kojarzy nam się głównie ze świętami. Mnie osobiście z porą roku jaką jest późna jesień i zima. Na chłodne wieczory z dodatkiem orzechów włoskich wspaniale smakuje popijany rozgrzewającą herbatką na bazie miodu i tych przypraw co siedzą w pierniku.

Mam tu na myśli głównie cynamon i goździki. To one nadają herbacie i piernikowi nie powtarzalnego aromatu i smaku. Dla bardziej zziębniętych taka herbatka z niewielką ilością rumu to najlepsza metoda by zapobiec przeziębieniu. Chciałbym przedstawić Państwu prostą, szybką i tanią metodę wypieku piernika z mojego pomysłu. Bo jak wszystkie potrawy które będę chciał Państwu stopniowo przekazywać tak i ta przede wszystkim prostotą się charakteryzuje...

Potrzebne składniki:
Mąka- 1 i 1/2 szklanki
Cukier- 3/4 szklanki
Jaja- 3 sztuki
Margaryna- 3/4 kostki(250 gramowej)
Olej- 3 łyżki
Rodzynki- 3 łyżki
Orzechy włoskie rozdrobnione- 3 łyżki
4 łyżki dżemu lub marmolady( najlepiej jakaś ciemna śliwkowa)
Kakao- 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia- 2 płaskie łyżeczki
Przyprawa do pierników
Szczypta soli
Forma do pieczenia tzw. keksówka 25cm.
Papier pergaminowy do formy

Sposób wykonania:
Margarynę roztapiamy, ale tak aby struktura była półpłynna tzn mniej więcej do połowy roztopiona, po czym miksujemy dodając po jednym żółtku. Następnie dosypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę, kakao, olej i marmoladę lub dżem. Struktura ciasta robi się bardzo gęsta w razie problemów przy miksowaniu wymienić końcówki na te do wyrabiania chleba. Kiedy ciasto jest już wyrobione, staramy się w to wszystko wmieszać rodzynki i orzechy już nie miksując. W oddzielnej misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy je do wyrobionej masy ciasta w dwóch etapach. Pierwszą połową starannie wmieszamy łyżką drewnianą lub szpatułką sylikonową, po chwili kiedy dwie masy są połączone dodajemy drugą połowę ubitych białek powoli tak aby nie do końca były w masie wmieszane. Nie przejmujmy się, że białko w cieście jest widoczne i do końca nie wymieszane. To cały sekret żeby później było wyrośnięte. Całą masę wykładamy do keksówka wyłożonej pergaminem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika o temp ok. 180 stopni na 50 minut do jednej godziny. Każdy piekarnik jest inny. Ja wyjmuję ciasto kiedy pęknie po środku i jest już przyrumienione. Po wyjęciu z piekarnika całość oblewam polewą czekoladą i obsypuję wiórkami kokosowymi. Osobiście mam swoją metodę robienia polewy. Otóż pół tabliczki czekolady mlecznej na małym ogniu rozpuszczam z 3 łyżkami mleka. Całość ciągle mieszając energicznymi ruchami. Taką gorącą polewą najlepiej przy pomocy sylikonowej szpatułki rozprowadzam po jeszcze ciepłym cieście. Gotowych polew tzw. do rozgrzewania nie kupuję, bo uważam że ich rozgrzanie zajmuje więcej czasu niż moja sprawdzona metoda, a poza tym ilość takiej kupnej polewy często nawet nie wystarcza by pokryć nią małe ciasto.

Pozdrawiam, Filluk

.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 9

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kristiana
Do ciasta dodaje się masło, a nie żadne margaryny, poza tym ten wywód o margarynach jest nieprawdziwy, bo margaryny są szkodliwe , od dawna przestrzegają o tym lekarze
w
wacława
Upiekłam może w nieodpowiedniej mogłoby wydawać się porze, ale uważam że nie tylko okres Bożego Narodzenia na to ciasto jest odpowiedni. Wokoło pełno owoców, a taki pierniczek to prawdziwy rarytas. Smaczne:-)
Z
Ze wschodniej
Nieeee takiego zaj...tego ciacha nigdy nie jadłam. Oszalałam!!!
M
Misiek
Jem i popijam kawką. No, no smaczne:-)
N
Nina
Własnie zrobiłam na weekend i niestety całe poszło w ten piątkowy wieczor. Następnym razem podwójna porcja!
D
Dietetyk
...bo masło wpływa na sklerozę droga Joanną! Masło może lepsze, ale na pewno nie dla wszystkich zdrowsze. Jeśli na co dzień prowadzisz dietę bez mięsną, to masło może być. Jednak osoby które stosują dużo tłuszczów zwierzęcych w codziennej kuchni, lepiej żeby ograniczyli spożycie masła, a raczej stosowali margaryny i oleje. Oczywiście przy zakupie margaryn zwracamy uwagę na to ile maja tłuszczy twardy, czy zawierają Omega 3,6,9 i czy nie zawierają konserwantów. Jeśli chodzi o margaryny np do smarowania pieczywa, w cale te najdroższe co się może wydawać najzdrowsze, wcale takie zdrowe nie są!. Te wszystkie najdroższe margaryny gdzie jest napisane że obniżają poziom cholesterolu i są zdrowe dla sera, niestety zawierają substancje konserwujące. Niestety bardzo przyjazne dla nowotworów. Z osobistego punku widzenia jeśli już smarować margaryną, to cieniutko i taką która w tych wszystkich ma najmniej trujących dodatków. Na pewno nie żadne smakowane. One mają oprócz konserwantów, masę substancji smakowych co także wpływa negatywnie na nasz organizm. Na dzień dzisiejszy ja stosuję Margarynę Florę, ale tą Light. Ona ma najmniej tłuszczów twardych, nie ma substancji konserwujących, a i procentowa zawartość tłuszczów obniżony jest do minimum. Oczywiście dodatkowo zawiera wszystkie Omega, a cena wcale nie jest wysoka, jak chociażby znany Benecol który niestety zawiera substancje konserwujące i jest o ponad dwa razy droższy!!! Czytajcie skład wszystkiego co kupujecie!!!
J
Joanna
Do ciasta dodaje się masło. Zapamiętaj pan - MASŁO! Żaden olej czy inna ohyda.
E
Ewcia
Właśnie upiekłam na weekend i wyszło wyśmienite. Szkoda że nie będzie już na niedzielny deser poobiedni;-(
K
Kakaowy Men
Dobre
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany
Dodaj ogłoszenie