Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną [PRZEPIS]

Liliana Bogusiak-Jóźwiak
Zamiast fantazyjnie układać serwetki możemy je wsunąć w szklane obrączki .
Zamiast fantazyjnie układać serwetki możemy je wsunąć w szklane obrączki . pr
Efektowne danie, które może być bohaterem świątecznego obiadu dla całej rodziny. Żurawiny dodadzą potrawie kwaskowatości, a chilli pikanterii. Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

Składniki:

filet z indyka
1 cała mała pierś (ok. 1kg), oliwa 100 ml,
sól, pieprz czarny, papryka słodka czerwona - po jednej płaskiej łyżeczce,
majeranek - 3 łyżeczki,
czosnek 3 ząbki,
masło 100g,
mąka pszenna 100g,
rosół lub bulion 1 l,
śmietanka słodka 18%
100 g, pieprz biały, gałka muszkatołowa do smaku,
konfitura z żurawiny
6 - 7 płaskich łyżek, płatki chilli, natka pietruszki.

Wykonanie:
Oliwę dokładnie wymieszać z solą, pieprzem, papryką, majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak powstałą emulsją dokładnie natrzeć filet z indyka i odstawić go na parę godzin do lodówki. Następnie mięso piec w temperaturze 180 st.C przez ok. godzinę.Masło rozpuścić w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką i w razie potrzeby solą.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany