Pieczona cielęcina z serem żółtym- przepis

(lb)
Pieczona cielęcina z serem żółtym- przepis
Pieczona cielęcina z serem żółtym- przepis SFERA PR
Jeśli nie macie pomysłu na obiad, polecamy pieczoną cielęcinę z serem żółtym.

Składniki: 1,2 kg cielęciny bez kości, 12 plasterków sera żółtego edamskiego MSM Mońki, 2 łyżki oliwy, 0,5 l wody, szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano, sól i pieprz do smaku.

Garnki Brabantia Carrefour [opinie] Czy warto je kupić ?

Przygotowanie: cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon, a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na dwanaście godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie naciąć cielęcinę, aby powstało 5 – 6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia. Serwować na półmisku z dodatkami – pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.

Jabłka w kuchni. Potrawy z jabłek. Przepisy

Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12 proc. i zagotować, często mieszając.

Czas przygotowania : ok. 40 min.

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Księgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.plKsięgarnia Expressu Ilustrowanego: www.ksiegarnia.expressilustrowany.pl

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

???
Ciężko będzie znaleźć piekarnik który w warunkach blokowych rozgrzewa się do temp. 270 C
...
Kilo takiego delikatnego mięska, po wstępnym obsmażeniu, piec godzinę w 270 stopniach?! Matkoboskojedyno...
Dodaj ogłoszenie