Składniki: 1,2 kg cielęciny bez kości, 12 plasterków sera żółtego edamskiego MSM Mońki, 2 łyżki oliwy, 0,5 l wody, szczypta ziela angielskiego, rozmarynu oraz oregano, sól i pieprz do smaku.
Garnki Brabantia Carrefour [opinie] Czy warto je kupić ?
Przygotowanie: cielęcinę opłukać pod chłodną, bieżącą wodą i oczyścić z błon, a następnie przyprawić solą i pieprzem, zielem angielskim, rozmarynem, oregano. Odstawić do chłodnego miejsca na dwanaście godzin. Następnie obsmażyć mięso na rozgrzanej patelni z oliwą i odczekać aż wystygnie. Patelnię po obsmażonej cielęcinie zalać wodą (pół szklanki) i gotować przez 3 minuty. Zalewę przecedzić przez sito, dolać pozostałą wodę i wymieszać. Następnie naciąć cielęcinę, aby powstało 5 – 6 kieszonek, po czym nadziać je podwójnymi plastrami sera żółtego. Całość ułożyć w brytfannie, dodać zalewę i przykryć. Cielęcinę piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 270°C. Upieczone mięso podawać na stół po ok. 10 minutach od wyjęcia. Serwować na półmisku z dodatkami – pieczonymi ziemniaczkami i gotowanymi warzywami.
Jabłka w kuchni. Potrawy z jabłek. Przepisy
Zalewę po pieczeniu mięsa można wykorzystać przygotowując sos do potrawy. W tym celu do odlanej zalewy należy dodać 100 ml śmietany 12 proc. i zagotować, często mieszając.
Czas przygotowania : ok. 40 min.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice