Więcej tłuszczów roślinnych to główna zasada zdrowej diety. Produkty będące źródłem tłuszczów zwierzęcych, takie jak masło, śmietana, utwardzone margaryny czy olej kokosowy, powinny zostać wykluczone.
Na pierwszy plan wysuwają się orzechy, ziarna oraz oleje roślinne, szczególnie lniany i rzepakowy, które stanowią źródło zdrowych tłuszczów nienasyconych.
Do codziennego smarowania pieczywa rekomendowane jest użycie wysokiej jakości margaryn miękkich, które także stanowią źródło korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin - A i D i często są wzbogacone o sterole roślinne. Sterole roślinne z olejów roślinnych, np. z nasion słonecznika, nasion rzepaku lub soi czy oleju talowego z sosny, znajdziemy w jednej z dostępnych na rynku margaryn do smarowania. Badania pokazały, że jedząc codziennie 3 porcje tego produktu (3x10g) już po 2-3 tygodniach obniża się poziom „złego” cholesterolu o ok. 7-10%.
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Zobacz pogodę na dziś i na kolejne dni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?