Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Picie kawy to rytuał

(lb)
More&More Marketing
W ojczyźnie espresso kawa traktowana jest jak duma narodowa, niezbędny towarzysz o niemal każdej porze dnia i wizytówka tamtejszej kuchni.

Kawa, a także rodzaj i pochodzenie mieszanki czy sposób palenia ziaren stanowią częsty temat rozmów, stąd Włosi są świadomi tego, co piją. Są specjalistami w zakresie znajomości idealnego espresso – potrafią rozróżnić źle przygotowaną kawę od dobrej – cechującej się gęstą i równomierną cremą na wierzchu, bez pęcherzyków powietrza. Ważny dla nich jest nie tylko smak odczuwalny podczas picia, ale również bukiet pozostający w pamięci na długo po spożyciu.
– Kawa towarzyszy nam o każdej porze dnia – dla Włochów stanowi niezbędny element zarówno o poranku, jak i przy popołudniowych spotkaniach z przyjaciółmi – twierdzi Christian Tirro, włoski barista marki Segafredo Zanetti Poland. – Klasycznym i najpopularniejszym napojem jest espresso – zwykle pijemy 5 – 6 dziennie.
Poranek Włosi rozpoczynają zazwyczaj od napojów z dodatkiem mleka, np. caffe latte czy cappuccino. W innych porach dnia raczą się kawą w jej najesencjonalniejszej postaci, czyli klasycznym espresso, ewentualnie zabielonym jedynie odrobiną mleka (espresso macchiato).
Espresso przygotowują z 7 gramów mieszanki i 25 ml wody w czasie ekstrakcji trwającej 25 sekund. Dzięki temu ze zmielonych ziaren wydobywane są bogate aromaty, a na wierzchu pojawia się gęsta crema.
Każdy z regionów wypracował własne receptury przyrządzania espresso, wzbogaconego o dodatki charakterystyczne dla danego obszaru, np. pieprz czy szafran.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany