W skrócie
Pasztet wykonany z królika i wieprzowiny wyróżnia się na tle innych dodatkiem imbiru i suszonych grzybów. Podczas wyrabiania mięsa na pasztet warto dodać do niego kieliszek koniaku lub brandy. Alkohol sprawia, że mięso będzie delikatniejsze w smaku.
Pasztet – przepis na domową przystawkę
Liczba porcji: dla 10 osób.
Czas przygotowania: 3-4 godziny.
Składniki:
- 1 królik,
- 250 g łopatki wieprzowej,
- 250 g wątróbki cielęcej,
- 50 g słoniny,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 2 suszone grzyby,
- 2 liście laurowe,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 1 bułka,
- 4 jajka,
- 50 ml koniaku lub brandy,
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/3 startej gałki muszkatołowej,
- do smaku: sól, świeżo mielony czarny pieprz,
- 500 ml wody,
- 120 g słoniny do wyłożenia foremki.
Jak zrobić pasztet?
Przygotowanie:
- Mięso z królika i wieprzowiny należy umyć oraz włożyć do garnka. Następnie trzeba połączyć je z obraną i umytą marchewką, cebulą i pietruszką.
- Do mięsa trzeba dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Składniki należy zalać wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny.
- Po 50 minutach można posolić do smaku.
- Miękkie mięso trzeba zostawić do wystudzenia w wywarze.
- Wątróbkę cielęcą należy oczyścić z błon i pokroić na plasterki.
- Następnie trzeba ją zalać około 100 ml gorącego wywaru i dusić pod przykryciem z 50 g słoniny przez około 15 minut.
- W wywarze mięsnym trzeba następnie namoczyć bułkę.
- Przestudzone mięso trzeba wyjąć z wywaru i razem z wątróbką zmielić w maszynce do mięsa.
- Następnie trzeba razem z mięsem zmielić bułkę i słoninę.
- Pozostały wywar należy jeszcze raz zagotować, aby pozostała jego 1/3.
- Do zmielonego mięsa z podrobami trzeba dodać rozbite jajka, dolać koniak lub brandy.
- Następnie należy dodać przestudzony wywar mięsny, dosolić i doprawić do smaku pieprzem.
- Kolejnym krokiem jest dodanie gałki muszkatołowej oraz mielonego imbiru.
- Masę na pasztet należy dokładnie wyrobić na gładką masę.
- Keksówkę o długości 40 cm należy wyłożyć pokrojoną w plastry słoniną i wyłożyć masę pasztetową.
- Pasztet należy wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°Celsjusza na 1,5 godziny.
- Po ostygnięciu należy wyjąć pasztet z foremki i zostawić do wystudzenia.
- Domowy pasztet pieczony jest jeszcze smaczniejszy po spędzeniu kilku godzin w lodówce.
Jak piec pasztet, aby nie był suchy?
Najprostszym sposobem, aby uzyskać wilgotny pasztet o delikatnej konsystencji, jest pieczenie mięsa w kąpieli wodnej. Do piekarnika należy ustawić naczynie z wrzątkiem pod keksówkę z pasztetem. Para wodna będzie nawilżać mięso podczas pieczenia, dzięki temu nie będzie przesuszone. Nowoczesne piekarniki mają też wbudowaną funkcję pary, która pozwala równomiernie nawodnić pasztet.
Dodatki do pasztetu
Do domowego pasztetu na Boże Narodzenie warto użyć różnych ziół i przypraw. Szczególnie do mięsa pasuje tymianek, lubczyk, oregano, majeranek i natka pietruszki. Do pasztetu można też dodać posiekane orzechy laskowe, orzechy włoskie, pistacje lub suszoną żurawinę. Gotowy pasztet świetnie smakuje z ćwikłą z chrzanem lub z sałatką jarzynową.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowania
Robot kuchenny KM 250, do cięcia i szatkowaniaOpis…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny SKM 550, 550 W
Opis produktu do miksowania, ścierania, tarcia, kr…
kup teraz

SILVERCREST Elektryczna maszynka do makaronu SPM 220 A1, 220 W
SILVERCREST® Elektryczna maszynka do makaronu SPM …
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3, 550 W
SILVERCREST® Robot kuchenny planetarny SKM 550 B3,…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny z wbudowaną wagą i blenderem...
SILVERCREST® Robot kuchenny z wbudowaną wagą i ble…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot planetarny z blenderem kielichowym,...
Opis produktu Silvercrest Kitchen Tools profesjona…
kup teraz

SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blenderem kielichowym,...
SILVERCREST Profesjonalny robot kuchenny z blender…
kup teraz

SILVERCREST Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 600 A1, 1,2 l, 600 W
SILVERCREST® Wielofunkcyjny robot kuchenny SFPM 60…
kup teraz

SILVERCREST Automat do pieczenia chleba 850 W
Opis produktu automat do wypieku chleba z 16 progr…
kup teraz

SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robota Monsieur Cuisine
SILVERCREST Przystawka sokownika parowego do robot…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, 600 W turkusowy
SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 C2, …
kup teraz

ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuisine, 6 szt.
ERNESTO Foremki ceramiczne do robota Monsieur Cuis…

Sencor STM 3730SL-EUE3 z misą z pokrywką - 1000W - misa 4l
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…

WMF Profi Plus Steel - 1000W - misa 5l
Dominujący odcień obudowy:srebrny;Gotowanie:nie;Sm…

Kenwood Titanium Chef Baker KVC85.124SI z przystawką do krojenia w ...
Bezpieczeństwo:zabezpieczenie przed przegrzaniem;D…
kup teraz

SILVERCREST Robot kuchenny planetarny SKM 600 B2, 600 W, biały
Opis produktu do mieszania, ubijania i zagniatania…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym