Pasta z fasoli. PRZEPIS na pyszne danie z fasoli. Przepis szefa kuchni, Marcina Budynka na zdrową przekąskę

Magdalena Jach
Magdalena Jach
Szef kuchni Marcin Budynek poleca
Szef kuchni Marcin Budynek poleca mat.pras.
Co zrobić z fasoli? Pasty wege z warzyw z różnymi dodatkami są świetnym pomysłem na ciekawy w smaku, pożywny i zdrowy dodatek na przykład do kanapek. Dużym powodzeniem cieszą się pasty, których podstawowym składnikiem jest fasola. Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor.  Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych, a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.

Dziś proponujemy przepis znanego mistrza kulinarnego i szefa kuchni Marcina Budynka właśnie na pastę z fasoli ze znakomitą konfiturą z czerwonej, zielonej i żółtej papryki.

Pasta z fasoli z konfiturą z kolorowych papryk

Składniki (dla 4 osób):

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 40 g masła
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 40 g cukru brązowego
  • puszka fasoli (400g, odcedzona i przepłukana)
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki wody
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka

Sposób wykonania
Papryki skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do
220 stopni na 15 min. Po tym czasie przekładamy do woreczka i szczelnie
zawijamy. Po ok. 8 min. wyciągamy paprykę z woreczka i zdejmujemy z niej
skórę, a następnie tniemy w cienkie paski.
W rondlu rozgrzewamy olej z masłem i smażymy paprykę, dodając kolejno
cukier, ocet i przyprawy. Dusimy papryki na wolnym ogniu ok. 20 min.,
a pod koniec duszenia dodajemy posiekaną pietruszkę. Fasolę miksujemy
z olejem, czosnkiem i wodą na gładką pastę, doprawiamy solą, pieprzem
i ostrą papryką.

Prezentacja
Pastę fasoli rozkładamy na talerzu formując na środku wgłębienie, na które
wykładamy konfiturę z papryk.

Mniej wina w Europie

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie