Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pascha z rodzynkami i migdałami [PRZEPIS]

mr
Paschę - pochodzący ze Wschodu smakołyk można podawać na kilka sposobów.
Paschę - pochodzący ze Wschodu smakołyk można podawać na kilka sposobów. mat. pras.
Razem z mazurkami, sernikami, babami i innymi słodkościami, również pascha gości na wielkanocnych stołach. Można ją serwować na kilka sposobów - z polewą kakaową, z dodatkiem konfitury, np. truskawkowej albo likieru.

Jej nazwa wywodzi się z języka hebrajskiego, oznacza też Święta

Przyrządzanie tego smakołyku zostało zapożyczone ze Wschodu. Jego nazwa wywodzi się z hebrajskiego pesach, co oznacza przejście. Oznacza ono także żydowskie święta, które podobnie jak katolicka Wielkanoc, są obchodzone w okolicy pierwszej wiosennej pełni księżyca.

Składniki:

40 dag sera twarogowego

jedna szklanka śmietany 18 procentowej

25 g miękkiego masła

jedno żółtko

10 dag cukru pudru

10 g cukru waniliowego

100 g rodzynek sułtańskich

100 g skórki pomarańczowej 100 g płatków migdałów szczypta soli

Wykonanie:
Ser zemleć w maszynce, stopniowo, nie przestając ucierać, dodać żółtko, masło, cukier puder, cukier wanilinowy i śmietanę. Całość dokładnie utrzeć na jednolitą masę i połączyć z bakaliami. Ciasto przełożyć do miseczki wyłożonej wcześniej gazą i odstawić w chłodne miejsce na noc. Przed podaniem można udekorować prażonymi płatkami migdałów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany