Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Papryka - królowa dań na jesienny stół

(mal)
Mówi się, że papryka jest królową jesiennych stołów. Powód? Stanowi nie tylko cenny dodatek do wielu potraw, ale też wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Warto zajadać się nią właśnie teraz, kiedy jest się bardziej podatnym na infekcje. Dodatkowo papryka jest podstawą wielu treściwych i rozgrzewających dań, tak pożądanych o tej porze roku.

1 LISTOPADA 2016 CZYNNE SKLEPY OTWARTE
Papryka jest nie tylko kolorowa, smaczna, niskokaloryczna i zdrowa. Warto spożywać ją ze względu na wysoką zawartość witaminy C oraz magnezu. Podobnie jak dynia i marchew, zawiera beta-karoten, a dodatkowo chroni przed chorobami układu krążenia, działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Co ważne o tej porze roku, wzmacnia także układ odpornościowy. Na jej bazie możemy przygotować wiele smacznych i oryginalnych potraw. Jest idealnym dodatkiem do sałatek, rozgrzewających zup lub zapiekanek. Jesienią na rynku znajdziemy wiele odmian papryk, które można wykorzystać np. jako sos do pieczonego kurczaka. Wystarczy posiekać w kostkę paprykę, cebulę, czosnek oraz pomidory i z dodatkiem octu, oliwy i przypraw zalać kurczaka w żaroodpornym naczyniu w piekarniku (nagrzanym do temp. 200 st. C). Piec należy przez godzinę.

O KTÓREJ GODZINIE MECZ LEGIA REAL

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na expressilustrowany.pl Express Ilustrowany