Papryka faszerowana po meksykańsku - FILM
Papryki faszerowane ryżem i mięsem mielonym
Składniki:
2 duże czerwone papryki
1 woreczek ryżu gotowanego przez 15 minut z drobiową kostką bulionową
15 dkg dowolnego mięsa z kurczaka
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
1 puszki kukurydzy
15 czarnych oliwek bez pestek
10 zielonych oliwek bez pestek
1 jajko
2 serki topione trójkąty „ementaler”
1 łyżeczki krążków suszonej papryki chilli
2 kostki smaku „prażona cebulka”
1 łyżeczki mielonego białego pieprzu
2 łyżki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Paprykę umyć. Przekroić wzdłuż na ¾ wysokości. Dokładnie oczyścić z nasion.
Mięso z kurczaka ugotować. Ostudzić, bardzo drobno posiekać. Cebulę posiekać najdrobniej, jak umiemy. Na zimną patelnię wlać 1 łyżkę oleju, wsypać cebulę i smażyć ok. 5 minut (cebula nie może się zrumienić). Czosnek i oliwki posiekać. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki farszu (oprócz serków) oraz przyprawy włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Paprykę napełnić farszem do 2/3 objętości, w środek wcisnąć serek topiony i uzupełnić farsz tworząc niewielką kopułkę.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (bez termoobiegu). Na blaszkę wlać pozostałą łyżkę oleju, dokładnie rozprowadzić i ułożyć papryki. Piec 30 minut, zwiększyć temperaturę do 280 stopni, włączyć termoobieg i piec kolejne 5 minut.
Papryka nadziewana jajkami
Składniki:
400 g sera żółtego, startego
kilka łyżek kwaśnej śmietany
1 łyżeczka łagodnego chrzanu
1 pęczek posiekanego koperku
3 czerwone papryki
3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać ser ze śmietaną, chrzanem i koperkiem.
Z papryk odkroić górną część z końcówką łodygi, wydrążyć gniazda nasienne.
Napełnić papryki mieszanką z serem, zostawiając miejsce na jajko. Do środka każdej papryki dodać jajko, przykryć masą serową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem pokroić papryki na plastry w poprzek.
Papryka nadziewana ziemniakami:
Składniki:
4 ziemniaki
250 g sera żółtego
2 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku
1 cebula
2 łyżki oleju
4 czerwone papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki gotować przez 20-25 minut, aż będą miękkie. Przestudzić i zetrzeć na tarce.
Ser zetrzeć, wymieszać z majonezem i ziemniakami, doprawić solą i pieprzem.
Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Dodać do masy serowo-ziemniaczanej.
Papryki przekroić wzdłuż na 3 równe części lub na połówki. Napełnić nadzieniem. Włożyć do piekarnika ustawionego na funkcję "grill" na 15-20 minut, aż ziemniaki bedą rumiane i chrupiące.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?