Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka sprawdzonych rad, jak ją przygotować. Jak przyrządzić szynkę? Podpowiadamy

ei24
Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją ściśle według przepisu. Przed gotowaniem szynkę obmywa się w wodzie i wkłada na 2 – 3 godziny do zimnej wody. Jeśli jest bardzo słona, trzeba moczyć ją dłużej. Następnie wkłada się ją do wrzącego wywaru z pora, cebuli, 3 pietruszek, 2 – 3 marchwi, połowy selera, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Szynkę gotuje się pod przykryciem na małym ogniu. Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę
Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją ściśle według przepisu. Przed gotowaniem szynkę obmywa się w wodzie i wkłada na 2 – 3 godziny do zimnej wody. Jeśli jest bardzo słona, trzeba moczyć ją dłużej. Następnie wkłada się ją do wrzącego wywaru z pora, cebuli, 3 pietruszek, 2 – 3 marchwi, połowy selera, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Szynkę gotuje się pod przykryciem na małym ogniu. Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę
Tak jak nie ma balu bez tańca, tak nie ma przyjęcia bez szynki.

Smak kupowanej w sklepie szynki zależy przede wszystkim od tego, czy jest robiona tradycyjnie z czystego mięsa, czy tzw. wysoko wydajna. Wysoko wydajną nazywamy szynkę, w której mięso jest rozcieńczone w dużej ilości wody i do jej produkcji używa się wielu różnych dodatków smakowych.

Za najważniejszą i najznakomitszą na polskich stołach uważana jest tradycyjna szynka wędzona. Ma niezapomniany smak i jest swoistym symbolem dobrobytu. Prawdziwi znawcy jedzenia twierdzą, że ten wyjątkowy smak zachowuje jedynie ta ugotowana w domu, chociaż przygotowanie jej wymaga nieco zachodu. Taką uwędzoną, ale surową szynkę możemy bez problemu kupić w prywatnych sklepach lub na rynku.

WIĘCEJ INFORMACJI - KLIKNIJ NA GALERIĘ ZDJĘĆ

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Pogoda na piątek:

Wideo

Komentarze 12

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
wesele bez muzyki . Prawda jest taka ,ze za Komuny to sie szynke jadlo raz do roku i smakowala wybornie a w stanie wojennym same zapachy z wielkanocnej kuchni oszalamialy zmysly smaku i zapachu
c
co wy wiecie
Co wy wiecie o wędzeniu , jak materiał który kupujecie do wędzenia jest już niedobry na starcie to te wasze wędzonki są na poziomie grota , pamso czy innej sztucznej podróby . Dlatego polecam wędzić jak wielkie firmy masowe jak już macie oszukaną szynkę pędzel farby spożywcze i macie wędzone .
a
ads
12 godzin?? co najmniej?? co ty masz 5 stopni w tym wedzaku? ja wedze 5-6 godzin przy 80 stopniach i nawet nie trzeba parzyc...
a
ads
12 godzin?? co najmniej?? co ty masz 5 stopni w tym wedzaku? ja wedze 5-6 godzin przy 80 stopniach i nawet nie trzeba parzyc...
Z
Zdenk
Uuuuuu, widzę że koleżanka Luiza lubi pieścić swoje podniebienie "prawdziwymi rarytasami".
Z
Zintek
Henryk Kania powiadasz? Gorsze g.... trudno znaleźć...
a
asw
dzisiejsze szynki to syf z mareketu trutka na szczury ochyda!
d
dzof
szynka wieprzowa , mieso moczymy w zimnej wodzie w temperaturze 4stopni 12 godzin szynka powinna mieć wage 1.30 kg ,zalewa 5l wody dodajemy czosnek rozgnieciony, jalowiec ziele ang, liscie laurowe , pieprz normalny i ziolowy , mieszanke ziol do wedzenia szynki lub peklowania, zagotowujemy wode z przyprawami po ostygnięciu dodajemy grubo sol i saletrę szprycujemy szynki to zalewo i wkladamy do zalewy żeby się zapeklowaly 5-7 dni po peklowaniu szynki obsuszamy po tym lekko nacieramy szynki przyprawo ziolowo do peklowania lub wdzenia sznurujemy szynki i wedzimy na zimno olszyno i czeresnio dodajoc galozki jałowca pod koniec wedzenia 4-6 godz wedzenia ,po wedzeniu parzymy szynki 75- 80 stopni po spazeniu na chwile szynki zanuzamy do lodowatej wody wyjmujemy i gotowe .
Z
Zbych
Wpadłem na ten artykuł przypadkiem, i aż mnie przeraziło to co tu jest napisane. Jeśli ktokolwiek przeczytał te dyrdymały, to niech o nich zapomni dla własnego dobra.

Proces marynowania oraz wędzenia jest znacznie bardziej złożony niż podanie tylko czasu w jakim szynka przebywa w wędzarni.
Dlatego też nie będę się o tym rozpisywał.

Podam tylko kilka faktów dla ludzi którzy chcieliby z szynczki wędzonej surowej (kupionej w sklepie) zrobić sobie szynkę parzoną. Przede wszystkim szynki nigdy nie gotujemy, lecz parzymy. Jeśli chcemy to zrobić dobrze, to musimy użyć termometru. Woda lub wywar z przyprawami (to w czym parzymy szynkę zależy od efektu smakowego jaki chcemy osiągnąć) należy podgrzać do temperatury 75'C - 80'C i utrzymywać taką temperaturę przez cały czas. Długość parzenia zależy od grubości szynki, a nie od jej wagi. przeliczamy to mniej więcej w takim systemie 10minut na 1cm, czyli szyneczkę o średnicy 11cm parzymy około 110 minut. Lecz do prawidłowej oceny stanu sparzenia najlepiej użyć termometru z sondą wbitą tak aby czujnik znajdował się w samym środku mięsa. odpowiednia temperatura szynki w środku to 65'C - 68'C.
L
Luiza
Jasne, że pamiętamy :) lubię szyneczkę praktycznie w każdym sklepie można kupić dobrą, Ja mam blisko Carrefoura, wiec tam kupuję, producent Henryk Kania z tego, co pamiętam. Smakuje właśnie jak w dzieciństwie:)
R
Romek
Wędzimy, gotujemy czy moczymy (i w czym?)? Te rady to chyba Jacuś pisał.
E
Ewa
A kto wédzi 12 godzin to bezsens chyba że bez gotowania to owszem.
Dodaj ogłoszenie