ExpressIlustrowany.pl - aktualności Łódź, wiadomości Łódź

Menu
Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka...

ei24

2018-03-29 17:54

2018-03-29 18:53

12 Komentarzy

Pamiętacie smak szynki sprzed lat? Podajemy kilka sprawdzonych rad, jak ją przygotować. Jak przyrządzić szynkę? Podpowiadamy

ei24

2018-03-29 17:54

Tak jak nie ma balu bez tańca, tak nie ma przyjęcia bez szynki.
1/4
Opis: Jeśli chcemy, by szynka była soczysta, trzeba gotować ją ściśle według przepisu. Przed gotowaniem szynkę obmywa się w wodzie i wkłada na 2 – 3 godziny do zimnej wody. Jeśli jest bardzo słona, trzeba moczyć ją dłużej. Następnie wkłada się ją do wrzącego wywaru z pora, cebuli, 3 pietruszek, 2 – 3 marchwi, połowy selera, listka laurowego, kilku ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
Szynkę gotuje się pod przykryciem na małym ogniu.

Więcej informacji - kliknij kolejną fotkę
Przejdź do galerii
Smak kupowanej w sklepie szynki zależy przede wszystkim od tego, czy jest robiona tradycyjnie z czystego mięsa, czy tzw. wysoko wydajna. Wysoko wydajną nazywamy szynkę, w której mięso jest rozcieńczone w dużej ilości wody i do jej produkcji używa się wielu różnych dodatków smakowych.

Za najważniejszą i najznakomitszą na polskich stołach uważana jest tradycyjna szynka wędzona. Ma niezapomniany smak i jest swoistym symbolem dobrobytu.
Prawdziwi znawcy jedzenia twierdzą, że ten wyjątkowy smak zachowuje jedynie ta ugotowana w domu, chociaż przygotowanie jej wymaga nieco zachodu. Taką uwędzoną, ale surową szynkę możemy bez problemu kupić w prywatnych sklepach lub na rynku.

WIĘCEJ INFORMACJI - KLIKNIJ NA GALERIĘ ZDJĘĆ




POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
























Pogoda na piątek:

W związku z ciszą wyborczą komentarze zostały wyłączone, zapraszamy z powrotem w niedzielę wieczorem.