Pabianice. Lodówka społeczna w Pabianicach. Co w święta przynosili mieszkańcy? GALERIA

Anna Janiszewska
Anna Janiszewska
Lodówka społeczna przy ul. Moniuszki w Pabianicach podczas świąt wypełniła się po brzegi. Mieszkańcy przynosili głównie świąteczne potrawy, które szybko znalazły odbiorców.

Od lutego 2020 r. w Pabianicach przy ul. Moniuszki 19 funkcjonuje lodówka Jadłodzielni Społecznej. Otwarta jest 24 godziny na dobę, a produkty dostarczają lokalni przedsiębiorcy oraz indywidualni darczyńcy. Również podczas świąt pabianiczanie nie zapomnieli o zapełnieniu lodówki. W ciągu dwóch dni produkty dostarczyło kilkadziesiąt osób.

- Jedzenie było opisane i starannie zapakowane. Sklep „ czwórka Dobroń „ przywiózł cały bagażnik żywności. Pabianicka Lewica wraz z posłem Tomaszem Trelą z Łodzi i radną Aleksandrą Stasiak też zapełnili całą lodówkę lodówkę - podkreślają wolontariusze Teen Challenge.

W zapełnieniu lodówki pomogły też władze Pabianic - prezydent Grzegorz Mackiewicz wraz z zastępcami. Przynieśli m.in. blachę ciasta, które pokrojone na kawałki było rozdawane potrzebującym.

W święta w lodówce pojawiały się głównie wigilijne potrawy - kapusta z grochem, pierogi z kapustą i grzybami, ryba po grecku, barszcz czerwony z uszkami, rozmaite ryby, sałatki, babki. Najwięcej produktów przyniesiono w niedzielę po świętach.

Potrzebujący z niecierpliwością wyczekiwali też poświątecznego poniedziałku. W tygodniu (oprócz weekendów) w godz. 8 - 10 całą lodówkę wypełnia świeże pieczywo dostarczane przez lokalną piekarnię.

- Codziennie ustawiają się kolejki. Głównie są to emeryci i renciści - dodają wolontariusze.

Co można oddać?

Do lodówki można wkładać: konserwy, pieczywo, słoiki, owoce, warzywa, produkty suche, słodycze, nabiał, wyroby własne, np. zupa czy ciasto, z datą przygotowania, produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości "najlepiej spożyć do", ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia "najlepiej spożyć przed".

Nie należy przynosić: surowego mięsa, produktów niepasteryzowanych, potraw zawierających surowe jaja, produktów napoczętych, produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia "najlepiej spożyć przed", produktów, które mają oznaki popsucia, produktów, które miały kontakt z odpadami, alkoholu.

Religia i etyka w szkole. Kto ma kształcić nauczycieli etyki?

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

a
aaa

i tak lumpy i nieroby najadły się do syta. Miały darmową zagryzkę.

Dodaj ogłoszenie